– Den blir också allt viktigare ju fler komplexa system vi får.
På 90-talet blev hon intresserad av tillförlitliga mjukvarusystem. Sådan är viktiga i de flygplan som Saab (Svenska Aeroplanaktiebolaget) utvecklar i Linköping .
Simin Nadjm-Tehranis forskning följer idag flera spår, med säkerhet, pålitlighet och resurseffektivitet som den gemensamma nämnaren, oavsett om resursen är beräkningskapacitet, minne, bandbredd eller energi.
– Vi måste hela tiden tänka på vad som är aktuellt framåt. Det jag arbetar med i dag fanns inte begreppsmässigt för fem, tio år sedan. Utvecklingen går allt snabbare. Vi är mitt inne i den digitala revolutionen och ser inte vad allt det nya innebär, säger hon.
Hon pekar exempelvis på säkerheten i de smarta elnäten – vad händer om någon med onda avsikter tar kontrollen?
– Få vill betala för säkerhet. Men det är viktigt att vi bestämmer vilken nivå vi vill ligga på, det gäller i det uppkopplade hemmet likaväl som i elnäten eller risken för terrorattacker.
–Tar man en risk måste man i alla fall veta vilken säkerhetsnivå det handlar om och vad man betalar för.
Åke Svenssons stipendium får hon för sina forskningsgenombrott när det handlar om utvecklingen av pålitliga datasystem för säkerhetskritiska applikationer samt för tillgänglighet till kommunikationssystem i händelse av kris som hotar människors säkerhet, som de stora stormarna Per och Gudrun.
I motiveringen nämns också hennes arbete med tillförlitliga mjukvaror för flerkärneprocessorer och för nätverkande obemannade farkoster.
Stipendiet instiftades av Saab i samband med avtackningen av Åke Svensson. Det belönar en forskare vid Linköpings universitets tekniska fakultet inom områdena samhällssäkerhet, flyg och försvar. I fem år ska det delas ut.