JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. USA-universitet pilottestar likström i datacenter

Högre energieffektivitet via likströmsmatade superdatorhallar – det är målet med en testinstallation som nu börjar byggas på Texasuniversitetet. Slår det väl ut hoppas forskarna att konceptet ska sprida sig över USA:s datahallar. Installationen väntas öka energieffektiviteteten med 15 procent.
Texasuniversitetet ser sig som en föregångare. Man beskriver installationen som en ny generation energieffektivare datacentraler och säger sig ha stora förhoppningar att tekniken kommer att sprida sig över USA, vars datacenter konsumerar kring 80 terawatttimmar årligen motsvarande ett par procent av USA:s totala elförbrukning.

Byggarbetet inleds denna månad i Austin på TACC som är ett av USA:s ledande superdatorcenter med en av sina datorer på Top10-listan över världens snabbaste.

I installationen ingår även solceller och litiumjonbatterier. Likström är vad solcellerna genererar, och energi sparas genom att man kan hoppa över konverteringar till och från växelström.

Solcellsfarmen och infrastrukturen för en högspänd likströmsmatning på 500 kW kommer att bli en permanent del av TACC.
I mars 2017 ska installationen vara klar.

Levererar och finansierar gör japanska Nedo (New Energy and Industrial Technology Development Organization) som lägger 13 miljoner dollar på projektet. Nedos syfte är att göra reklam i USA för högspänd likströmsmatning varefter man planerar att marknadsföra sin teknik också i Europa och Asien.

Nedo driver fler projekt i USA inom energieffektivitetsområdet: företaget har byggt demonstratorer för smarta hem i Los Alamos, nollenergihus i New York och smarta elnät i Hawaii.

Svenska Netpower, som levererar just den här typen av anläggningar, tipsade Elektroniktidningen om nyheten.

– Det intressanta är att det nu satsas massor av statliga pengar från både Japan och USA på ”vår” teknik, säger Netpowers vd Stefan Lidström.

Han tror att Obamas deklarationer om att satsa på ny, miljövänlig teknik har satt fart på utvecklingen.

– Tidigare har det gjorts försök i mindre skala på bland annat Berkeleyuniveristetet där också amerikanska energimyndigheten varit inblandad. Men inget har gjorts i denna skala – 14 miljoner dollar är ett stort projekt, även i USA.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)