JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Jättar stöder nya gratis-cpu:n

Jättar stöder nya gratis-cpu:n

Google, HP och Oracle finns bland de första medlemmarna av den stiftelse som just nu bildas kring den öppna cpu-arkitekturen RISC-V. Entusiasmen kring RISC-V är fortsatt stark.

Den tredje workshoppen för RISC-V har just avslutats. En av de stora nyheterna var intresset från tunga aktörer som går med i stiftelsen från dess grundande. Utöver de som redan nämnts ovan får stiftelsen följande grundare: Microsemi, Lattice, Bluespec, Draper, Sifive, Antmicro, Codasip, Gray Research, Lowrisc, ROA logic, Rumble Development, Syntacore och Technolution.

CPU-arkitekturen RISC-V har mognat i forskarnas tidskrifter sedan 2010, men i slutet av 2014 blev verksamheten mer utåtriktad samtidigt som intresset utifrån tog fart, bland annat eftersom du bland namnen bakom RISC-V hittar de kanske mest välmeriterade som finns forskarna inom området cpu-arkitektur, bland dem David Patterson, en av risc-teknikens grundare.

Forskarna har kunnat börja på ett blankt papper med 50 års erfarenhet av processorutveckling i ryggen och kan undvika de misstag som riscarkitekturer som ARM och MIPS gjort. Man hoppas också att det faktum att RISC-V är gratis och släpps under öppenkodslicens ska ge den samma momentum inom inbyggnadsvärlden som operativsystemet Linux har.

Idag finns ett dussintal olika RISC-V-implementationer under utveckling. En av dem är EU-finansierade öppenkodsprojektet Axiom som tar fram en 4K-filmkamera. En tidigare version av kameran var gräsrotfinansierad. Polsksvenska Antmicro konstruerar mjukvara och FPGA-kod för kameran.

Fem av RISC-V-forskarna har grundat konsultfirman Sifive (SiFive) i San Francisco för att hjälpa dig använda RISC-V. De antyder att det redan idag finns kommersiella produkter byggda på RISC-V, men ingen tillverkare har ännu gått ut med sådana uppgifter.

Vad gäller kända kiselimplementationer är Lowrisc det projekt som kommit längst. Här utvecklar man en 64-bitarsversion som ska masstillverkas i 40 och 28 nm. Det första kislet ska dyka upp i år.

Vad gäller mjukvarustöd fortsätter även detta att mogna. Stiftelsen vill gärna se ännu fler bidragsgivare.

– Även om RISC-V i dagsläget inte har lika bra infrastruktur som OpenRISC vad gäller debug-möjligheter och stöd i operativsystem, så rör de sig otroligt snabbt framåt, kommenterar Olof Kindgren, ett känt namn inom svensk öppen hårdvara.

RISC-V-stiftelsen som nu bildas kommer att släppa kostnadsfria licenser för RISC-V och verifieringsprogram för den som vill använda en RISC-V-logotyp. Detaljerna för licenserna håller stiftelsen fortfarande på att slipa på. Man säger sig vilja plocka det bästa från GPL- och BSD-licenserna.

Den fjärde RISC-V-workshoppen hålls i sommar, den 12–13 juli i USA.

Den lilla processortillverkaren Adaptevas grundare Andreas Olofsson närvarade på den tredje workshoppen och blev entusiastisk. Han avslöjar att han bestämt sig för att använda den i sitt nästa chip.

Andreas Olofsson påpekar att det pågår 40 olika universitetsprojekt kring RISC-V idag. Det betyder att vi snart kommer att börja se stora årskullar av ingenjörer utexamineras med djupa kunskaper och erfarenheter av RISC-V.

Han ser också ett starkt stöd från gräsrötter.

– Efter mina erfarenheter med Parallella kan jag berätta att en del av dessa bidragsgivare är bland de mest begåvade ingenjörerna på planeten.

Han har inga problem att förstå intresset från de stora aktörerna för en öppenkodskärna.

– Mjukvaru- och hårdvaruindstrin hatar hårdvarumonopol och inlåsning. Det gäller även IP-rättigheter.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)