JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Första vågelen inkopplad

Nu har vågkraftsanläggningen norr om Smögen levererat den första elen till det svenska elnätet. Det var för sex år sedan som Energimyndigheten beslutade att stödja Fortums och Seabaseds satsning på världens största vågkraftspark. Nu har 36 av totalt 340 vågenergiomvandlare kopplats in.

– Det här är en viktig milstolpe för svensk energiforskning. Projektet har redan genererat mycket kunskap, även om det återstår många utmaningar, säger Rémy Kolessar, chef för Energimyndighetens avdelning forskning och innovation, i ett pressmeddelande

Totalt kommer en kvarts miljard kronor att investeras i den fullskaliga vågkraftsparken, som enligt planen ska vara fullt utbyggd i år. Fortum står för hälften och Energimyndigheten för andra hälften.

Nyligen anslöts de första bojarna till vågkraftsgeneratorerna och den första elen har levererats till elnätet. För närvarande är 36 vågenergiomvandlare installerade på havsbotten 5 km nordväst om Smögen. Projektet leds av Uppsalaföretaget Seabased i ett samarbete med Fortum och Energimyndigheten.

Den teknik som används är Seabaseds linjära generatorer som förankras i havsbotten. Tekniken har utvecklats i nära samarbete med forskare vid Centrum för Förnybar Elenergiomvandling (CFE) vid Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet. Tillverkningen av aggregaten sker i Seabaseds fabrik i Lysekil.

Fullt utbyggd får vågkraftsparken en total effekten på 10 MW, vilket innebär en årlig produktion av 25 GWh (25 miljoner kWh). Vågkraftsparken väntas ha en driftstid på 20 år.  

– Att vara först med ny teknik innebär alltid stora risker, men vid framgång kan det också medföra stora möjligheter för de som vågar satsa, säger Rémy Kolessar.

Planeringen av vågkraftsparken har pågått i många år och ett forskningsprojekt kring detta har bedrivits sedan 2008.

Om något decennium eller två spås vågkraften utgöra ett viktig bidrag till elproduktionen även på global nivå – även försiktiga beräkningar talar om ett bidrag på runt 15 procent av världens behov.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)