SSAB ska bli fossilfritt med SER Prize-vinnare
Svenska Climeon – som skapar el från spillvärme – får förlängt förtroende från den svenska stålkoncernen SSAB. I fjol installerade företaget en pilotlina i Borlänge. Nu ska installationen utökas.
Sedan våren 2015 har SSAB testat att göra el av spillvärmen vid sin stålproduktion i Borlänge med hjälp av den teknik som uppstartsföretaget Climeon utvecklat. Det var Climeons allra första verkliga installation.
Nu – efter ett år – har SSAB beslutat att utöka sin installation av Climeons lösning Ocean. Enligt SSAB är detta ett viktigt steg i koncernens strävan att bli ledande inom miljövänliga tillämpningar inom stålindustrin och att vara fossilfritt år 2045.
Hur stor installation det handlar om denna gång nämner inte företagen, men de påpekar att den minsta Climeon Ocean-enheten kan spara upp till 200 ton bränsle och 600 ton koldioxidutsläpp årligen. Förutom SSAB står även den finska rederikoncernen Viking Line och det italienska varvet Fincantieri numera på kundlistan (länk).
Climeon har även fått flera fina utmärkelser på senare tid. I november förra året tilldelades företaget Frost & Sullivans ”Technology Innovation Award” som bästa lösningen för återvinning av spillvärme på den marina marknaden, lösningen beskrivs som ”revolutionerande”.
För en knapp vecka sedan blev det klart att personerna bakom Climeons teknik, Thomas Öström och Joachim Karthäuser, är årets vinnare av SER Prize (länk).
SER Prize delas ut nu på onsdag av Svenska Elektro- och Dataingenjörers Riksförening, SER. Priset är instiftat för att uppmärksamma en smart och hållbar samhällsutveckling.
Alla som är intresserade kan delta vid utdelningen av SER Prize – med början runt klockan 18.30 den 11 maj på KTHs bibliotek, Osquars backe 31, Stockholm. Under prisceremonin kommer pristagarna att presentera sig och sina arbeten och publiken kan ställa frågor.