JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ABB prisar hans DC-forskning

40 000 kronor har chalmersforskaren Amin Bahmani (bilden) just fått ta emot i Västerås. Det är hans forskning kring likspänningsomvandling som banat väg för årets stipendium ur Gunnar Engströms ABB-stiftelse.

– DC-system är på stark frammarsch idag, till exempel så börjar havsbaserade vindparker att ha alltmer DC, säger Helena Malmqvist, ansvarig för ABB:s externa forskningssamarbeten i Sverige, i ett pressmeddelande.

Amins arbete har fastställt, och genom experiment bevisat, en förlustbesparingspotential såväl som en effekttäthetspotential.

– Hans resultat kan bidra till en samhällelig nytta i Sverige när tekniken kommer till full industrialisering, fortsätter Helena Malmqvist.

I sitt forskningsarbete har Amin Bahmani särskilt fokuserat på att skapa effektivare likspänningsomvandlare i tillämpningar där effekten är hög. Det handlar om DC-DC-omvandlare som använder en magnetisk kärna driven av högfrekvent kraftelektronik.

Både i teorin och i experiment har Amin Bahmani visat att krafttransformatorn som han arbetat med kan nå en verkningsgrad på 99,7 procent och en effekttäthet på cirka 12 kW/liter, vilket är väsentligt högre än dagens alternativ. Det betyder att en enhet som denna kan minska vikten och volymen för spänningsomvandlingen i exempelvis offshore-vindparker.

Amin Bahmani är även lärare och handledare vid Chalmers, där han arbetar med solid-state-transformatorer för framtida energiöverförings- och distributionsnät.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)