Energimyndigheten avsätter 25 miljoner kronor för utveckling och demonstration av halvledare med brett bandgap som exempelvis galliumnitrid och kiselkarbid. En första utlysning á 10 miljoner kronor har just dragit igång.
– Vi tror att kraftelektroniksystemen i framtiden är energieffektivare, lättare, kompaktare och mindre materialintensiva. Bredbandgapsmaterial kan spela en stor roll i den utvecklingen, säger Pierre-Jean Rigole på Energimyndigheten.
BBG-programmets mål: |
• att under första fyraårsperioden minst fem nya företag har provat lösningar baserade på bredbandgapsmaterialskomponenter • att minst 20 projekt eller förstudier har genomförts • att minst 10 prototyper har tagits fram som visar en väsentlig minskning av förluster (> 50 procent) • att det finns minst fem forskningsgrupper på universitet, högskolor och forskningsinstitut som deltar i projekten. |
Forskningsprogrammet inom vilket Energimyndigheten avsatt 25 miljoner kronor för halvledare med brett bandgap (WBG, wide bandgap) kallas BBG, som är kort för Bredbandgapselektronik i energieffektivare kraftelektroniktillämpningar.
Inom 20 år ska dagens kiselkomponenter vara ersatta av denna typ av halvledarmaterial inom kraftelektronik eftersom det anses ge energieffektivare, lättare, kompaktare och mindre materialintensiva kraftelektroniksystem.
I ett första steg har Energimyndigheten utlyst 10 miljoner kronor inom BBG-programmet. Den riktar sig i första hand mot företag som utvecklar, tillverkar eller använder kraftelektroniksystem i exempelvis tillämpningar med elmotorer, i elproduktion med fokus på förnybart – som växelriktare för solceller, AC/DC- och DC/DC-omvandlare i vindkraftverk – i smarta elnät, i transmission (HVDC-system) och i elfordon eller arbetsmaskiner.
Projekt som kan få stöd ska inrikta sig mot något av följande teknikområden: kraftelektronik, kraftmoduler eller drivelektronik.
Högskolor, universitet och forskningsinstitut får vara huvudsökande, och minst 50 procent av kostnaderna i projektet ska uppkomma hos en industripart.
Ett projekt som får anslag kan pågå upp till tre år och stödet är begränsat till tre miljoner kronor. Det kan tidigast starta i maj 2017.
Det går att ansöka om stöd fram till den första februari 2017.