JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 10 augusti 2020 VECKA 33

Energimyndigheten avsätter 25 miljoner kronor för utveckling och demonstration av halvledare med brett bandgap som exempelvis galliumnitrid och kiselkarbid. En första utlysning á 10 miljoner kronor har just dragit igång.

– Vi tror att kraftelektroniksystemen i framtiden är energieffektivare, lättare, kompaktare och mindre materialintensiva. Bredbandgapsmaterial kan spela en stor roll i den utvecklingen, säger Pierre-Jean Rigole på Energimyndigheten.

BBG-programmets mål:
• att under första fyraårsperioden minst fem nya företag har provat lösningar baserade på bred­band­gaps­materials­komponenter
• att minst 20 projekt eller förstudier har genomförts
• att minst 10 prototyper har tagits fram som visar en väsentlig minskning av förluster (> 50 procent)
• att det finns minst fem forsknings­grupper på universitet, högskolor och forsknings­institut som deltar i projekten.

Forsknings­programmet inom vilket Energimyndigheten avsatt 25 miljoner kronor för halv­ledare med brett bandgap (WBG, wide bandgap) kallas BBG, som är kort för Bred­band­gaps­elektronik i energi­effektivare kraft­elektronik­tillämpningar.

Inom 20 år ska dagens kisel­komponenter vara ersatta av denna typ av halv­ledar­material inom kraft­elektronik eftersom det anses ge energi­effektivare, lättare, kompaktare och mindre material­intensiva kraft­elektronik­system.

I ett första steg har Energi­myndigheten utlyst 10 miljoner kronor inom BBG-programmet. Den riktar sig i första hand mot företag som utvecklar, tillverkar eller använder kraftelektroniksystem i exempelvis tillämpningar med elmotorer, i elproduktion med fokus på förnybart – som växelriktare för solceller, AC/DC- och DC/DC-omvandlare i vindkraftverk –  i smarta elnät, i transmission (HVDC-system) och i elfordon eller arbetsmaskiner.

Projekt som kan få stöd ska inrikta sig mot något av följande teknikområden: kraftelektronik, kraftmoduler eller drivelektronik.

Högskolor, universitet och forskningsinstitut får vara huvudsökande, och minst 50 procent av kostnaderna i projektet ska uppkomma hos en industripart.

Ett projekt som får anslag kan pågå upp till tre år och stödet är begränsat till tre miljoner kronor. Det  kan tidigast starta i maj 2017.

Det går att ansöka om stöd fram till den första februari 2017.

Här hittar du anvisningar för en ansökan (länk).

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)