JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ett RTOS skapat för multikärnor

EMBEDDED WORLD Det fanns inga multikärnor när dagens operativsystem konstruerades. Så belgiska Hipperos skrev ett nytt från ett blankt papper. Nu inleds kommersialiseringen på allvar.

Hipperos betyder ”High performance realtime embedded operating system”. Klassiska RTOS nyttjar kanske upp till drygt hälften av den potentiella kapaciteten i en multikärna medan Hipperos säger sig kunna komma upp i 90-95 procent.

Elektroniktidningen träffar en av upphovsprofessorerna till Hipperos, Ben Rodriguez.

Ben Rodriguez

– Vi insåg att dagens operativsystem inte förändrats på 30 år. Men den tidens pro­ces­sorer har ingen relation alls till dagens pro­ces­so­rer.

Hipperos ska enligt Ben Rodriguez innheålla innovationer bland annat i schemaläggning och kommunikation mellan processer. 

En annan unik egenskap är att det är enkelt för programmeraren att integrera acceleratorer, som FPGA:er, med traditionell mjukvara skriven i C.

All kod är proprietär och dessutom utvecklad av forskarna för att kunna ingå i säkerhetscertifierade system. Här finns också stöd för att blanda kod av olika kritikalitet på samma processor.

Hipperos testas i medicinteknik, automatiserade fordon och smarta drönare

Den grundläggande arkitekturen i Hipperos är att en av kärnorna i multikärnan har ett tråkigt jobb som verkmästare och bland annat sysselsätter sig med att delegera beräkningsarbetet till övriga kärnor, som i princip kör "bare metal", det vill säga utan operativsystem.

Hipperos framhäver att operativsystemet är Itar-fritt – dvs inte lyder under amerikanska exportrestriktioner.

Tre demonstratorer är under utveckling. Med Thales en självflygande drönare för räddningsuppdrag, med Fraunhofer en analys av medicinska röntgenbilder för att kunna minimera strålningen av patienten. Och sist, men inte minst, ett ADAS-system som utvecklas tillsammans med Synective i Stockholm.

Enligt Ben Rodriguez finns företag som nu börjar använda Hipperos kommersiellt, inom rymd, försvar och flyg.

Mognadsnivån sätter han till mellan 6 och 7 på den niogradiga TRL-skalan, där 7 betyder att prototyper testas i skarpa system. TRL 8 skulle beteckna en färdigtestad produkt och TRL 9 en som är i bruk.

Hipperos kan köras på Cortex M och Cortex A, PowerPC och x86, allt både i 32 och 64 bitar.

Forskningsprojektet Hipperos startade 2006 och företaget med samma namn spanns av från Université Libre de Bruxelles år 2014. 

Sammanlagt ett tiotal personer finns på företagets lönelista. I höst kommer de att vara ett femtontal och om ett par år kanske 20–25.

– Vi tar in mycket pengar för att kunna växa verksamheten och fortsätta forskning och utveckling.

I den akademiska världen finns kanske 40 forskare i Hipperosrelaterade projekt. 

Tidiga utvecklingspengar kom från europeiska rymdflygorganisationen ESA. Pengar kommer också Tulipp, ett EU-forskningsprojektet inom strömsnål bildbehandling, som Hipperos startat.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)