JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 31 maj 2020 VECKA 22

Det tyska forskningsinstitutet Fraunhofer har fått fem miljoner euro av staten för att göra Industrie 4.0 till en global standard.

Säkert utbyte av data via ett virtuellt lager med hjälp av standardiserad kommunikation. Så kan man på ett mycket förenklat sätt beskriva Industrie 4.0, ett koncept för uppkopplade fabriker fött i Tyskland med avsikten att stärka den inhemska tillverkningsindustrin.

Idag är det många företag, forskningsinstitut och länder som driver liknande projekt vilket riskerar att leda till en fragmenterad marknad där maskiner och produkter från olika tillverkare inte kan utbyta data.

Fraunhofer vill övertyga världen om att den tyska modellen är bäst. Institutet skriver i ett pressmeddelande att det handlar om att ge användarna tillgång till data samtidigt som det är enkelt att dela data med andra och skydda från obehöriga.

Institutet har under två års tid arbetat med att ta fram en lösning kallad Industrial Data Space med tillhörande arkitektur och demonstratorer. Bland annat har institutet visat att företag från olika delar i näringskedjan kan dela data på ett säkert och kontrollerat sätt.

Projektet har gett upphov till en branschorganisation kallad Data Space Association (länk) som ska förvalta resultaten. Hittills har 74 företag från 13 länder anslutit sig inklusive Bosch, Deutsche Telekom, Siemens, Volkswagen, Huawei och det nederländska forskningsintstitutet TNO liksom Chalmers.

Fraunhofer har nu fått fem miljoner euro till nästa fas som har den uttalade målsättningen att göra konceptet till en global standard. Då måste man bland annat övertyga det amerikanska initiativet Industrial Internet Consortium liksom det japanska Industrial Value Chain Initiative.

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)