JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Glasögon som drivkraft

Solglasögon som kan driva en hörapparat eller en stegräknare. Det har forskare vid Karlsruhe Institute of Technology (KIT) roat sig med att ta fram i en fallstudie. Utgångsmaterialet är halvtransparenta organiska solceller.

– Vi tar solenergi till platser där annan solenergiteknik fallerar, säger Alexander Colsmann, chef för forskargruppen som arbetar med organiska solceller på KIT i ett pressmeddelande.

Solglasögonen som hans team har tagit fram har ”glas” i form av halvtransparenta organiska solceller monterade på en kommersiell ram. De är runt 1,6 millimeter tjocka och väger cirka 6 gram – precis som hos traditionella solglasögon.

I skalmarna sitter en liten mikroprocessor, två sensorer och två små displayer som visar stapeldiagram av belysningens intensitet och den omgivande temperaturen. Allt drivs med energi från solen, om glasögonen bärs utomhus.

Forskarna hävdar att glasögonen även fungerar att använda inomhus vid en belysning ner till 500 lux. Det motsvarar en vanlig belysning på ett kontor eller i ett vardagsrum. Då kan varje solcells-glas alstra 200 µW, vilket forskarna hävdar är tillräckligt för att driva en hörapparat eller en stegräknare.

Målet med projektet har egentligen varit att visa på hur organiska solceller – som är baserade på kolväten – kan användas i tillämpningar som inte är möjliga att realisera med konventionella solceller i kisel. Till skillnad från dessa är organiska solceller flexibla, transparenta och lätta och de kan tillverkas i godtyckliga former och färger.

KIT-forskarna studie har just publicerats i tidskriften Energy Technology med titeln “Solar Glasses: A Case Study on Semitransparent Organic Solar Cells for Self-Powered, Smart Wearable Devices” (länk).

 

 

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)