JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel ger upp Knights Hill 

Intel har dödförklarat sin superdatorprocessor Knights Hill. Den skulle ha blivit tredje generationen av arkitekturen Xeon Phi och den skulle ha inlett marschen mot exaflopsdatorn.

Det oväntade dödsfallet skapar problem för flera superdatorprojekt, både nya och uppgraderingar. De första processorerna i föregångaren Knights Landing släpptes sommaren 2016, och Knights Hill skulle ha släppts i år. 

Enligt Intel beror nedläggningen på en omprioritering. Intel säger sig planera för en ny plattform och en ny mikroarkitektur optimerad för exascale och artificiell intelligens. 

Exascale syftar på datorer som klarar en triljon räkneoperationer per sekund, en exaflops. Denna drömgräns – en miljard miljarder – är något som Europa, USA och Kina är inriktade på just nu.

Inom AI har Intel en AI-coprocessor kallad Lake Crest i provexemplar och planererar en AI-processor kallad Knights Crest år 2020, båda med AI-teknik från uppköpet Nervana.

Den nedlagda Knights Hill skulle bland annat ha använts i den amerikanska exascaleprototypen Aurora som skulle ha startats nästa år med en prestanda på 180 petaflops. Den är nu uppskjuten till år 2021, men kommer då enligt planen att ha exascaleprestanda från start.

Intel förnekar rykten att misslyckandet signalerar slutet på hela Xeon Phi-familjen. Företaget har inte sagt något om ändrade planer för Knights Mill (med ”M”) en AI-optimerad  Xeon Phi, som ska släppas i år.

Ett detaljerat rykte i tyska tidningen Heise säger att Xeon Phi kommer att efterföljas av en processor kallad Knights Cove år 2019 eller 2020 och därefter av Ice Age och Knights Run, som kommer att hamna i exascaledatorn Aurora.

Intel försökte tillverka Knights Hill i 10 nm vilket är en processnod som företaget haft stora svårigheter med. Intel har fortfarande inte släppt några kretsar i 10 nm, och de skulle ha släppts redan 2015.

Xeon Phi-processorer är optimerade för superdatorer. De innehåller upp till 72 cpu:er och kostar 20 000 – 30 000 kronor styck. 

HUVUDKÄLLA. Top500 News

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus