Sony Mobile-företaget Qoitech tycker att alla i IoT-utvecklingskedjan – även apputvecklaren – ska ha en effektlogger på skrivbordet. Så företaget har utvecklat Otii och tillhörande mätenhet Otii Arc. Nu börjar marknadsföringen.
När amerikanska Nest skickade en mjukvaruuppgradering till sina termostater tömdes batterierna på två timmar. Meningen var att de skulle hålla i två år.
Vanja Samuelsson |
– De uppdaterade sin mjukvara men kollade inte vilket påverkan uppdateringen skulle ha på resten av systemet. Det är ett typiskt exempel, säger Qoitechs grundare Vanja Samuelsson.
Maskinnära utvecklare vet värdet av att mäta strömförbrukning. Men behovet finns faktiskt upp genom hela mjukvarustacken.
– Det är viktigt att alla kan kolla att koden de skriver inte dränerar batteriet.
Ingen vill bli som Facebook och få ett rykte som energitjuv med en mobilapp som slukar energi även i bakgrunden.
Sony Mobile-inkubator |
Qoitech stöds av en inkubator som Sony Mobile placerade i Lund för snart ett år sedan för att låta medarbetare inom Sony driva projekt baserade på sina egna affärsidéer. Medarbetaren i det här fallet, Qoitechs grundare, heter Vanja Samuelsson. Vårt samtal ackompanjeras av babyskrik från en annan inkubatorverksamhet – föräldraledighet. Ett och ett halv år har gått sedan hon först pitchade idén och blev utvald till att få en chans att utveckla den vidare. Hon har en bakgrund som forskare på Sony Mobile inom IoT och cellulärt, rf och antenn. – Jag har bland annat tittat på hur olika typer av signalering inom IoT påverkar batteriåtgången. Så jag har själv använt en del labbutrustning genom åren, och känt att det skulle behövas smidigare saker. – Tanken väcktes att vi själva skulle kunna göra det till en produkt. Ett team på nio jobbar med Otii, med en viss övervikt på mjukvarusidan. |
Just smarttelefoner är dock inte huvudsakliga målgruppen för Qoitech. Företaget tar sikte på den väntade vågen av IoT-prylar.
IoT kommer i stor utsträckning att vara batteridriven, så det går inte att fuska sig ur energiutmaningen via de två hålen i väggen. Med wearables krymper formfaktorerna och batterierna ännu mer.
– En smartklocka av idag är en otrolig utmaning.
Energimedvetenhet blir en nödvändig del alla IoT-utvecklares kompetens.
– Det förändrar spelplanen och gör energioptimering till något man behöver titta mer på.
Om du vill logga ström idag radar du upp tre, fyra apparater från Keysight och Rohde på skrivbordet, för en halv miljon kronor. Qoitech vill förändra det och låter dig komma undan med 599 euro. Och öppnar också dörren för att mjukvaruutvecklare ska kunna ratta mätningarna.
Otii Arc är i storlek som en hårddisk. Ena änden pluggar du in i datorn och andra änden i prylens batterikontakt.
Burken ersätter batteriet och strömförsörjer enheten du utvecklar för. Starta verktyget Otii på datorn, starta appen och mät. Du får en logg som kan zoomas, filtreras och mixas med andra tidsstämplade loggar.
Spänningen samplas 1 ksps och strömmen mellan 1 och 4 ksps beroende på mätområde. Båda har en noggrannhet på 1 procent från mikroampere till flera ampere.
Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen. Prenumerera kostnadsfritt! |
Premiumversionen har en månadsavgift på 39 euro vilket adderar batterimodellering, scriptstyrning och tekniksupport.
Varför finns inte den här redan?
– Det är en bra fråga. För när vi pratar med kunder är det precis vad de säger att de behöver. Men vi har inte hittat något liknande på marknaden.
Hur stor är marknaden?
– Tänk på hur många det är som jobbar med IoT idag, och visionerna om många miljarder enheter i framtiden. Det kommer att kräva många både nykläckta och erfarna utvecklare och både hårdvarunära ingenjörer och applikationsutvecklare.
Qoitech har fått återkoppling från pilotanvändare. En av dem är Sigma Connectivity som använde den när de hjälpte Sirin Labs utveckla den påkostade säkerhetstelefonen Solarin.
En annan pilot är Nordic Semiconductor som testat pc-verktyget med sitt eget Power Profile Kit.
– Vi får återkoppling på hur efterfrågan ser ut, hur olika features fungerar och hur intressanta de är för olika typer av användare.
Qoitech har testat verktyget själv också, på Lundakollegan Sensatives trådlösa sensorpinne som känner om fönster och dörrar är stängda. Slutsaten blev att pinnen kan ha en batteritid på tio år eller mer om Z-wave-nätet har rimlig signalstyrka. Testet demonstrerar ytterligare en användning av Otii.
Hur jobbar ni framåt?
– Framför allt med mjukvaran och batterisimuleringen, vilket är något som kunderna är väldigt intresserade av. Det är lite av magi att designa för batterier.
Laddningsgrad är något som programvaran måste anpassas till och det är svårt att simulera laddkarakteristik korrekt. Och kunden vill experimentera med olika formfaktorer och batterityper, som finns i stor diversitet för IoT.
Fler framtida samarbeten liknande det med Nordic Semiconductor är möjliga, där bara pc-verktyget bryts ut. Men även den egna hårdvaran kan i framtiden komma att släppas i olika utföranden.