Den ska hjälpa allt från inköpare av elektronik till utvecklare och tillverkare att prata samma språk. Då undviker man missförstånd, och kvaliteten på slutprodukterna blir högre. Igår var det officiell lansering av ”Smartare Elektronikhandboken”.
– Boken ska vara ett verktyg som underlättar det dagliga arbetet, säger Maria Månsson som är ordförande i Smartare Elektroniksystems Värdekedjaråd, och tills nyligen även branschföreningens ordförande.
”Smartare Elektronikhandboken - med fokus på dialogen som rör tillverkningsunderlag” är skriven så att både ärrade veteraner och nybörjare ska kunna läsa den. Dock krävs en viss grundkunskap om elektronik för att tillgodogöra sig innehållet.
Boken har åtta kapitel som bland annat avhandlar hur man agerar som beställare för att slutresultatet ska bli av världsklass, ofta kallat ”Design for excellence”. Det innebär att man tidigt i processen funderar på vilka komponenter som ska ingå, var de ska köpas, hur produkten ska tillverkas och sedan testas.
Andra saker som handboken tar upp är hur man gör ankomstkontroll, ger återkoppling till underleverantörer och hanterar ändringar.
Ett kapitel tar upp juridiska aspekter, bland annat varför man ska ha NDA-avtal och hur man utformar dem.
För att boken inte skulle bli för mastig har den fått tre bilagor.
– Vi insåg redan från början att det behövdes en parlör, säger Mats Andersson som varit processledare.
Den blev nästan nio sidor lång och förklarar förkortningar liksom branschspecifika uttryck.
De två andra delarna som brutits ut handlar om direktiv och regelverk liksom tillförlitlighet.
– Det skulle ha blivit alldeles för tungt att ha med dessa i boken, samtidigt ville vi inte heller släppa dem, så vi skapade bilagor.
Vidare finns 18 mallar och en checklista. Dessutom hänvisas till IPC:s checklista som finns på nätet.
Det praktiska arbetet har gjorts av experter från Eskilstuna Elektronikpartner, Frikab, Inission, Note, NCAB, Orbit One, Atlas Copco, Mycronic, Elektronikkonsult, Prevas, ÅF, Acreo, Swerea och Svensk Elektronik. Tillsammans har de lagt mellan 800 och 1000 timmar på att ta fram den 60-sidiga handboken, ett arbete som varit helt ideellt.
Har du synpunkter eller vill vara med och bidra till nästa utgåva, hör av dig till Mats eller Maria. Kontaktuppgifter och handboken för nedladdning finns på Svensk Elektroniks hemsida (länk).