JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Öppen källkod blir standard för wifi-mesh

Intel, Nokia, Vodafone med flera, har tröttnat på att wifi-meshnät är inkompatibla. De hoppas att en gemensam öppenkodsimplementering av den officiella standarden – Wifi Easymesh –  ska ena branschen.

Inititivet tas av Broadband Forum och öppenkodsstiftelsen Prpl Foundation (det stavas så).

Även bland annat Altran, AT&T,  British Telecom, Mediatek och Huawei står bakom initiativet. Liksom Arris, som utmärker sig genom att enligt egen utsago vara först i världen med att redan ha slutfört en egen implementering av standarden.

Projektet har skickat ut ett pressmeddelande där nämnda bolag plus lika många till ger tummen upp och dessutom uppmanar även dig att ansluta dig till deras nätverk.

Det finns idag att köpa satser med wifi-routrar som tillsammans ger sömlös täckning i ett hem eller på ett företag, och överallt med en och samma wifi-inloggning. Det kallas ”mesh” eftersom de bygger ett meshnät snarare än en stjärna kring en central router. 

Problemet är att dessa paket, från bland annat Google, Linksys, Netgear och Eero, inte självklart är kompatibla med varandra.

Nu har arbetet inletts med vad som ska bli en certifierad referensimplementering i öppen källkod av standarden Wifi Easymesh från Wifi Alliance, och dess specifikation Multi-AP.

Implementeringen ska följa standarden strikt, men den ska fortfarande lämna luckor för profilering för exempelvis olika strategier för trafikprioritering.

Prple Foundation huserar projektet.

Broadband Forum har tagit på sig att knåda koden så den blir som operatörer vill ha den i ett annat projekt som heter Open Broadband Multi-AP. Meshen måste vara skalbar långt över hushållsbehov och vara fjärradministrerbar.

För det senare nämns protokollen TR-069 och TR-369 som operatörer använder för att pilla på inställningarna till sina abonnenters burkar.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)