En liten robotprototyp som klättrar runt och inspekterar en flygplanskropp – det är vad forskare på Luleå tekniska universitet utvecklat. I framtiden ska roboten även bära med sig sensorer och verktyg, så att den kan hjälpa till att reparera planet.
Med hjälp av kontrollerat undertryck kan den lilla roboten klättra på alla olika ytor på flygplanet, både böjda och lutande. Den klarar till och med övergången mellan vinge och flygplanskropp.
– Vi är bland de första i världen att lyckas med det här, säger George Nikolakopoulos, professor i robotik och automation vid Luleå tekniska universitet, i ett pressmeddelande.
Forskarna har konstruerat och utvecklat mekanik, elektronik och programvarukomponenter till prototypen. Den stora utmaningen har varit att den lilla roboten ska kunna bära en nyttolast som är tung i förhållande till dess storlek.
Målet är att göra roboten helt autonom och trådlös, så att den kan inspektera och identifiera eventuella skador. På längre sikt är tanken att ett stort antal robotar ska arbeta tillsammans för att inspektera och reparera flygplanskroppar – ett arbete som idag utförs manuellt, vilket tar tid och är dyrt.
– I framtiden kommer nyttolasten att bestå av sensorer och verktyg för såväl inspektion som reparation, det kan till exempel vara en värmekamera eller en borrmaskin. Roboten måste hållas kvar på ytan, samtidigt som invecklade och krävande uppgifter utförs.
Hittills har robotprototypen testats på en fullskalig Boeing 737, i anslutning till brittiska Cranfield University.
Testerna har skett inom CompInnova, som är ett projekt inom Horizon 2020. Luleå tekniska universitet ingår som en av fem parter.