JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Luleå tekniska universitet: Slit och släng är förbi

I november invigde Luleå tekniska universitet en forskningssatsningen som ska motverka slit- och släng-mentaliteten i samhället. Till hösten ska en forskarskolan som utvecklar cirkulära ekonomin med hjälp av bland annat AI, telekommunikation och sensorteknik dra igång inom satsningen.

Den nya forskningssatsningen vid Luleå tekniska universitet har fått namnet Creaternity. Visionen är att använda modern teknik inom industrin för att motverka slit och släng.

– Det krävs nya affärsmodeller för att skapa drivkraften till att designa och tillverka produkter som håller länge eller som kan återtillverkas, genom att till exempel byta ut vissa komponenter, säger Roland Larsson, professor vid LTH i ett pressmeddelande.

Satsningen sker i nära samarbete med industrin. Här ingår bland annat Ericsson Research, Electrolux, ABB och SKF.

I en cirkulära ekonomin vill både kund och leverantören att en produkt ska hålla så länge som möjligt. För ett industriföretag kan det betyda att det går över till att sälja en tjänst istället för en produkt.

SKF har till exempel börjat sälja rotation istället för kullager. Genom att behålla ägandet av själva lagret blir företaget mån om att det inte går sönder.

Electrolux är ett annat exempel. Här vill forskarna börja använda modularisering. En tvättmaskin kan byggas upp av ett antal moduler med olika livslängd. Kanske bara enstaka moduler verkligen slits och måste ersättas. Då kan just den delen av maskinen bytas ut och den gamla lagas och används igen i en annan maskin. En modul kanske byts ut för att den blivit omodern och den gamla tas tillbaka för att användas på ett annat sätt eller uppgraderas.

Forskningen handlar om att möjliggöra cirkulär ekonomi genom att återanvända material och produkter som maskinkomponenter, elektronik, vitvaror och fordon, men också kläder och rymdskrot.

– För att klara det behövs massor av data från de olika system som finns i samhället. Dessa data används för att optimera driften, resursförbrukningen, säger Karl Andersson, professor i distribuerade datorsystem och vetenskaplig ledare för Creaternity, och adderar:

– Eftersom alla företag och hushåll snart blir sammankopplade i en komplex samverkan krävs digitaliseringen som stöd. Digitalisering är en förutsättning för att samhället ska kunna ställa om till cirkulär ekonomi.

I augusti startar universitetet en forskarskolan inom Creaternity. Doktorander ska rekryteras under våren.

Creaternity är en 28-miljonerssatsning vid LTH som inkluderar ett hundratal forskare i 25 olika forskningsämnen.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)