JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenljunga kan få norsk gigafabrik

Norska Freyr funderar allvarligt på att bygga en stor battericellsfabrik i Svenljunga. Det rapporterar SVT Nyheter Väst.

– Vi utvärderar flera platser och Svenljunga är en av dem, bekräftar Katrin Berntsen, kommunikationsdirektör på Freyr.

Fabriken ska kunna ge 3000 direkta jobb och en miljon kvadratmeter tomtmark har reserverats.

– Vi är i en tidig fas och vill komma tillbaks med mer information när det finns mer underlag.

Freyr är en av hittills tre norska bolag som projekterar gigafabriker – battericellsfabriker med årskapaciteter på något till några tiotals GWh med prislappar på upp till en miljard kronor per GWh.

Freyr bygger hittills gigafabriker i Norge, USA och Finland. Dessa tre projekt betraktas som spikade. I Svenljunga finns ett letter of intent. Freyrs powerpoints visar planer på ännu fler gigafabriker. Bolaget är börsnoterat i New York sedan i somras.

Många gamla och nya aktörer planerar gigafabriker just nu i Europa och hela världen som svar på elektrifieringen av transportsektorn. Fabrikerna placeras gärna för att mata lokala fordonstillverkare.

Kommuner står på kö för att ta emot den nya basindustrin. När de tävlar mot varandra är tillgång till energi och arbetskraft nyckelfrågor.

Norden har en bra position med klimatneutral energi, men gigafabriker byggs i Europa även i Storbritannien, Italien, Frankrike, Tyskland, Polen, Slovakien, Ungern och Spanien, av nya och gamla aktörer. Elektroniktidningen hittar 33 gigafabriksprojekt i Europa.

Europas närvaro som aktör är ny. Dagens batterier kommer från asiatiska jättar. Även de utökar på hemmaplan och i Europa, och kommer att fortsätta att dominera långe till.

Fler gigafabriker behövs än de som hittills annonserats för att möta fordonstillverkarnas planer. Men industrins utmaning är inte längre att bygga fabriker – det annonseras nya hela tiden – utan att försäkra sig om att kunna mata dem med material.

Brytningen av litium och andra råmaterial måste öka, och helst nära fabrikerna för att maximera klimatnyttan av omställningen.

Läs mer i vårt arkiv om Freyr (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)