JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Webbinarium: När varje foton räknas

Är du nyfiken på tekniken bakom en datortomograf vars detektor räknar varje foton? Nu på torsdag kan du i så fall delta i det öppna eventet där Mats Danielsson, professor på KTH, berättar om en ny typ av sensorteknik för medicinska bilder.

Mats Danielsson är professor i medicinsk bildfysik på KTH. Han har jobbat med sensorteknik som räkna fotoner i mer än 20 år.

Så sent som för två år sedan köpte General Electric Healthcare – som tillhör världsledarna inom datortomografi, populärt kallat skiktröntgen – det svenska Prismatic Sensors som Mats Danielsson grundat. Redan år 2000 startade han Mamea Imaging, vars teknik idag användas i de flesta mammografer i Sverige.

Nu på torsdag, den 3 februari, bjuder KTH på en öppen föreläsning där Mats Danielsson berättar om en ny typ av sensorteknik för medicinska bilder genom skiktröntgen.

Han berättar om hur den nya kiselbaserade sensortekniken fungerar. Likaså visar han exempel på tidigare resultat och resonerar kring hur tekniken kan tänkas påverka framtidens vård.

När röntgenstrålar kan kännas av separat och pixlar kan göras mindre blir upplösningen kraftigt förbättrad. Högre bildkvalitet kan förbättra diagnosen för folksjukdomar som cancer, stroke samt hjärt-kärl och därmed minska kostnader för samhället och lidande för de människor som drabbas.

Är du intresserad av detta, så kan du anmäla dig till eventet som hålls via Zoom, startar kl 17:00 och pågår 45 minuters nu på torsdag den 3 februari.

Här kan du anmäla dig (länk).

Här kan du även läsa om när General Electric köpte Prismatic Sensors i november 2020 (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)