Under de senaste fyra månaderna har prognosen för år 2031 ökat från 6 TWh till 7 TWh, vad gäller kapaciteten för produktion av litiumjonbatterier.
Det meddelar analysbyrån BMI (Benchmark Mineral Intelligence).
Deras sammanlagda kapacitet blir 7 TWh. För att få perspektiv på den siffran så kommer svenska Northvolt att ha en sammanlagt kapacitet på 170 GWh – en fyrtiondel – i tre egna fabriker vid del laget.
120 bolag bygger sammanlagt över 300 batterifabriker. Men halva kapaciteten kontrolleras av bara nio bolag.
Och två tredjedelar är kinesiska. Det pågår visserligen en febril aktivitet i Europa med tre dussin annonserade fabriker. Men Europa ligger ändå i skuggan av Kina.
Vad gäller råmaterial dominerar Kina ännu mer. Mineralbranschen skriker sig hes om att Europa borde investera. Men planer på mineralbrytning möts typiskt av protester från europeer som inte vill ha gruvor i sin natur.
Istället kommer hela 87 procent av katodmaterialet år 2030 att levereras från Kina. Landet har egen mineralbrytning men råmaterialet till raffinaderierna importeras, främst från Australien.
Kina kontrollerar även större delen av anodmarknaden.
Det är fordonsindustrins efterfrågan som driver investeringarna i batterifabriker. Batterier används även i energilager, bärbara datorer, mobiltelefoner och batteridrivna verktyg.