JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Komponentdistributören Future i blåsväder
Den multinationella komponentdistributören Future Electronics anklagas för att ha lurat sina leverantörer, bland andra Texas Instruments, AMD och Motorola, på miljontals dollar. Företaget tillbakavisar alla anklagelser.


Det var i samband med att Future förlorade agenturen för On Semiconductor, fd Motorolas standardkomponenter, den 10 november som affären blev offentlig. Anklagelserna går ut på att Future skulle ha haft dubbel bokföring för att kunna lura sina leverantörer, bland andra AMD, Motorola och Texas Instruments, på miljontals dollar. Det amerikanska justitiedepartementet hävdar att företagen förlorar uppåt 100 miljoner dollar per år på olika bedrägerier.

Rent tekniskt ska det ha gått till så att Future köpt komponenter till listpriser av halvledartillverkarna som man sedan sålt till ett lägre

pris än inköpspriset. Future har då begärt och fått rabatter av sina leverantörer. Den falska bokföringen ska ha skötts av Futures styrelseordförande Robert Miller och en mindre krets av chefer. Gruppen ska ha gått under namnet A- Team.

Anklagelserna ledde till att FBI och den kanadensiska polisen gjorde en husrannsakan redan i maj på Futures huvudkontor i kanadensiska Quebec. Hittills har dock inget åtal väckts.

Företaget har tillbakavisat anklagelserna som absurda i ett pressmeddelande. Bland annat skriver Future att "den volym som anklagelserna gäller är mycket större än den totala volymen för de aktuella åren". Vidare hävdar företaget att: "Anklagelserna kommer från före detta anställda och en fientligt inställd konkurrent".

Future har haft ett motigt halvår med flera avhopp. Förutom On Semiconductor har även Texas Instruments och Dallas Semiconductor valt att avsluta samarbetet med Future.

Per Henricsson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)