JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Flex vill få Ericsson att e-handla produktionstjänster
Kontraktstillverkaren Flextronics vill att fler av företagets kunder ska gå över till e-handel. Enligt chefen Michael Marks sparar detta stora pengar åt såväl kunderna som företaget.


- Förmågan att effektivt hantera beställningar över Internet blir nästa stora vattendelare i kontraktstillverkarbranschen. Vi ser det som helt avgörande för vår framtid, berättade Michael Marks, Flextronics högste chef, vid ett besök i Stockholm nyligen.

För att stärka sin position på området har företaget därför investerat i fem nystartade aktörer på området, som ska skräddarsy e-handelslösningar för just kontraktstillverkning. I samarbete med Cisco har man också tagit ett avancerat system i drift.

Enligt Marks får Cisco ungefär 85 procent av sina order över Internet. Varje kund har egna krav på konfiguration, vilket i sig gör det omöjligt att leverera från lager. Ordern går därför direkt till Flextronics, som sätter ihop utrustningen enligt kundens önskemål och levererar den tillsammans med en faktura. Det enda Cisco gör är att registrera order och faktura. Kunden märker dock inte Flextronics inblandning, utan får intrycket av att kommunicera med Cisco.

- Poängen är att vi sparar oerhört mycket på administration och logistik. Våra leverantörer äger materialet fram tills produkten levereras. 60 procent av allt material faktureras inte förrän vi levererar till Ciscos slutkund. Både vi och Cisco tjänar på detta, sa Marks.

Att införa den här typen av system är dock inte det enklaste. Marks berättade att det tog drygt ett år för Cisco att gå från beslut till driftstart.

- Och att det gick så fort berodde enbart på att högsta ledningen på Cisco deklarerade att detta hade högsta prioritet och avsatte resurser med befogenhet att genomföra de förändringar som krävdes, sa han.

Han menar också att Ericsson, för övrigt Flextronics näst största kund, också skulle kunna tjäna mycket på att anamma något liknande system. Han bekräftar att diskussioner förs, men vill inte avslöja något om Ericssons inställning.

- Det finns dock inget fundamentalt i Ericssons produkter som skiljer dem från Ciscos i det här avseendet, sa han.

Adam Edström

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)