JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bredband via Ethernet till företagsbyar
Telia börjar nu bygga fiberbaserat Ethernet och utlovar en prissänkning med 70 procent eller mer för bredbandsanslutna företag.
Telia bygger tre fiberoptiska provnät i företagsbyar med flera hundra företag som skall anslutas med Ethernet på 100 Mbit/s. Att ansluta företag via fiberbaserade Ethernet är något helt nytt för Telia.
 
- Jag räknar med att vi erbjuder denna tjänst till företag på de 10 till 15 största orterna i Sverige innan årets slut, säger Mats Gustafson, ansvarig på Telia för bredband till företagskunder.
 
Företaget bygger ett fiberbaserat områdesnät enligt Ethernetstandarden. Hos kunden omvandlas signalen från optisk till elektrisk och går genom en brandvägg som är ansluten till det enskilda företagets lokala datanät. Områdesnätet i företagsbyn har sedan en gemensam delad kapacitet på 4 Mbit/s till Internet. Enligt Telias bedömning motsvarar denna delade kapacitet ungefär 2 Mbit/s för de anslutna företagen. Detta är en beräkning baserad på förväntad trafikbelastning.
 
Internt inom områdesnätet är dock kapaciteten fulla 100 Mbit/s.
 
Fördelen med denna lösning är att den för den lokala abonnentanslutningen används beprövad och billig teknik som Ethernet. Dessutom klarar den betydligt högre kapacitet än till exempel ADSL.
 
Till en början betalar företagen i provnäten 6 000 kronor per månad. Det är en dramatisk prissänkning eftersom Telias normalpris för en fast anslutning till Internet med
 
2 Mbit/s idag kostar cirka 20 000 kronor per månad.
 
- Vi har förhandlat i ett år med Telia. Det började väl dyrt och slutade realistiskt. Tolv företag är först ut att prova nätet. Flera av dem är tryckerier som skickar stora mängder bilder, säger Carl-Gustaf Degerhammar, sekreterare i Fosieby företagsgrupp.
 
Om allt går enligt plan skall de övriga företagen erbjudas fast anslutning med lägre bandbredd till en månadskostnad som kan ligga 90 procent lägre, enligt Degerhammar.
 
Telia bekräftar att företagen kommer att erbjudas ett pris som ligger under 1 000 kronor per månad men vill inte precisera siffran mer än så. För småföretagen handlar det om en mycket stor prissänkning, normalt har de aldrig tidigare haft råd med en fast anslutning till Internet med Telias gamla mycket höga taxor.
Text: Alexander Kristofersson


anv_13 anv_13
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)