JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tio miljoner till Norrköpings pappersbatteri


Ligna Energy har fyllt på kassan med tio miljoner kronor, pengar som ska användas till att skala upp produktionen och lansera en ny produkt.

Företagets teknik kommer från Linköpings universitet och kan tillverkas i en rulle-till-rulle-process. En tunn metallfolie beläggs med elektrodmaterialet och stackas sedan med en cellulosabaserad separator. Det aktiva materialet i den positiva elektroden består av kol och lignin, medan den andra sidan består av en annan organisk polymer, och kol.

Efter att ha bytt spår för snart tre år sedan har Ligna satsat på superkondensatorer för trådlösa IoT-enheter.

Superkondensatorn blir ett miljövänligt energilager med en formfaktor som är tunn och flexibel. I många fall jobbar den ihop med någon form av energiskördare.

För ett år sedan lanserades en kommersiell produkt kallad S-Power för bland annat små sensornoder. Den är 47 x 44,4 x 0,8 mm med en vikt på 2,1 gram. Utspänningen är 2,4 V och kapacitansen 0,6 F vilket ger ett energiinnehåll på 0,48 mWh. Den går att ladda den mer än 60 000 gånger.

Utvalda kunder har redan fått de första exemplaren av en förbättrad kallad S-Power 2 med lansering senare i höst.

Pengarna i den nya rundan kommer från existerande ägare som Klimatet Invest och Wallenbergstiftelsen via Navigare Ventures. Dessutom har Neptunia Invest och batteridistributören Cebon Group bidragit.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)