År 2036 ska den svenska elektronikindustrin vara ledande i den gröna omställningen. Vägen dit stakas ut i en ny agenda framtagen av forskningsinstitutet Rise på uppdrag av innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem.
Det har gått tio år sedan den förra agendan presenterades inför starten av Vinnovas innovationssatsning som resulterade i sjutton program varav Smartare Elektroniksystem är ett.
Mycket känns igen i den nya agendan, samtidigt som den konstaterar att branschen hunnit växa rejält sedan 2013 och att omvärlden delvis förändrats.
Pandemin i kombination med den ökande spänningen mellan USA och Kina har visat på sårbarheten i försörjningskedjorna. En annan förändring är AI som för ett decennium sedan var förbehållet forskarvärlden – idag går det att hitta AI-lösningar även i mycket resursbegränsade styrkretsar.
Miljön i kombination med den cirkulära ekonomin har också blivit centrala begrepp för alla verksamheter.
Forskningsinstitutet Rise har tagit avstamp i den förra agendan och andra rapporter för att sedan intervjua ett 40-tal personer för att förstå hur industri och akademi ser på elektronikområdet idag och vad de önskar sig fram till 2036.
Materialet har kondenserats till en ny agenda som redan innan den var helt klar har använts för att lobba in elektroniken i det nya innovationsprogrammet – Impact Innovation. Hur framgångsrikt det arbetet varit visar sig nästa år när Vinnova bestämmer vilket tre, fyra program som får finansiering.
– Agendan är viktig för att påverka beslutsfattare och visa på att branschen är otroligt betydelsefull och en förutsättning för den gröna omställningen. Satsningar på allt från grundskola till innovation är jätteviktigt och något som beslutsfattare måste få upp ögonen för, säger Anna Wibom som är programchef på Smartare Elektroniksystem.
Agendan presenteras på branschföreningens Svensk Elektroniks höstmöte eftermiddagen den 4 december i Stockholm.