JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nokias drönare godkänd i USA

I maj fick Nokias drönarlösning sitt CE-märke och började säljas i Europa. Nu har amerikanska FCC gett klartecken till den mobiluppkopplade drönaren som exempelvis kan användas för räddningsuppdrag, inspektioner och övervakning av stora evenemang.

Nokia var först med en CE-märkt och mobiluppkopplad drönare och säger sig vara först med ett godkännande från FCC i USA. Arbetet har gjorts tillsammans med det tyska test- och mätföretaget Rohde & Schwarz och innebär att det är fritt fram att sälja systemet som Nokia kallar drone-in-a-box.

Drönaren är uppkopplad via 4G eller 5G vilket ger bra bandbredd och korta fördröjningar. Den kan dessutom vara ansluten till två oberoende mobilnät samtidigt vilket innebär att den uppfyller kraven för att flygas utom synhåll för operatören.

För positionering används satellitbaserade system, men som backup finns tröghetsnavigation.

Flygtiden är runt 50 minuter beroende på last, och räckvidden uppåt 30 kilometer. Drönaren kan exempelvis bestyckas med två gimbalupphängda kameror men också med en kraftfull högtalare.

Även om drönaren är nyckelfärdig går den att anpassa för specifika uppgifter via det öppna API som Nokia tillhandahåller. Beräkningstunga uppgifter kan utföras i Nokias edgelösning kallad MX Industrial Edge (MXIE).

Drönaren levereras med ett garage som både fungerar som skydd mot elementen och för laddning.

Nokia landade den första kunden strax efter CE-godkännandet i våras. Det är den belgiska operatören Citymesh som beställt 70 stycken som ska placeras ut på 35 platser runt om i landet. Drönarnas uppgift är att stödja räddningstjänsterna genom att snabbt vara på plats vid larm och förmedla bilder som underlättar räddningsinsatsen.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)