JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU-parlamentet röstade ja till omdiskuterad patentreform

Med en överväldigande majoritet på 454 mot 83 röstade EU-parlamentet idag ja till ett förslag som radikalt förändrar spelreglerna för så kallade standardessentiella patent, SEP. Blir det verklighet stärker licenstagare som biltillverkare och IoT-bolag sina positioner relativt telekomjättar som Ericsson, Nokia och Huawei.

Förslaget som kommissionen lade fram i april förra året antogs i stort sett ograverat. Det ger exempelvis biltillverkarna rätt att överlåta licensförfarandet till sina underleverantörer. Idag måste de själva teckna licenser för SEP-patent till den mobilstandard som fordonet ska använda.

SEP-patent går inte att runda när man använder produkter som följer standarden, exempelvis LTE eller 5G.

I kommissionens förslag ingår dock inga existerande kommunikationsstandarder. Lagstiftningen ska gälla nya standarder som ännu inte är beslutade, som 6G. Men förslaget ger kommissionen möjlighet att lyfta in även befintliga standarder som 4G och 5G.

Patentinnehavarna måste registrera sina SEP-patent hos EU:s immaterialrättsmyndighet som ska bedöma om de uppfyller villkoren för att vara SEP.

Mycket återstår dock innan beslutet vinner laga kraft. Bland annat måste parlamentet, rådet och kommissionen prata ihop sig plus att det är val till parlamentet i vår vilket kan komma att förändra majoriteten. Och därmed inställningen i frågan.

Intressant att notera är att Storbritannien så sent som igår valde ett annat spår som går på telekombolagens linje. Förslaget innehåller inga regleringar vad gäller innehavarnas rätt att ta till rättsliga åtgärder om en tvist uppstår. Däremot ska myndigheterna hjälpa mindre bolag som inte har resurser att själva hantera licensieringsfrågor.

Elektroniktidningen hade en längre text om EU:s patentförslag i decembernumret (länk) där Ericsson kallade förslaget ”majoritetens tyranni”.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)