De sydostasiatiska halvledarföretagen tar allt större marknadsandelar.
En hård satsning på DRAM har resulterat i tillväxtsiffror på över 70 procent för vissa tillverkare.
På sikt kommer mer och mer av elektroniktillverkningen att hamna i Sydostasien, och det gäller både halvledare och färdig utrustning. Det tror det amerikanska analysföretaget Integrated Circuit Engineering Corp, ICE, som nyligen presenterade sin årliga rapport om halvledarindustrin.
Regionens tillväxt beror inte enbart på att amerikanska, japanska och europeiska företag flyttar sin produktion dit. De lokala företagen växer kraftigt med starka varumärken som Samsung och Hyundai.
Under 1995 ökade företagen i Korea, Taiwan och Singapore sin tillverkning av integrerade kretsar med 67 procent till 20 miljarder dollar, vilket gav dem en total marknadsandel på 16 procent.
Mycket av ökningen kan hänföras till en medveten satsning på DRAM-minnen. Världens totala DRAM-försäljning ökade med 74 procent under 1995, vilket var tredje året i rad med en tillväxt på mer än 50 procent.
Varannan dollar till minnenMinnesförsäljningen svarar idag för 41 cent av varje IC-dollar, och den siffran kommer att vara 49 cent vid sekelskiftet, det vill säga nästan varannan dollar som läggs på integrerade kretsar kommer minnesbranschen tillgodo. Inte bara DRAM spås en kraftig ökning, utan också flashminnen och statiska minnen, SRAM.
Samsungs tilltro till minnesmarknaden är enorm. Redan 1998 tror man att 64 Mbits DRAM kommer att vara lika billiga per bit som 16 Mbit. Man menar att skillnaden i teknologi mellan 16 och 64 Mbit är mindre än den var mellan 4 och 16 Mbit.
Koreanerna verkar vara här för att stanna. I alla fall om man ser till hur mycket de investerar i ny produktionskapacitet. Både Samsung och Hyundai bygger fabriker i USA. Totalt ökade de tillsammans med LG Semicon (tidigare Goldstar) sina investeringar med 130 procent.
Flera av koreanerna har också avtal med japanska bjässar som NEC och Fujitsu om utveckling av ny teknik.
Totalt var halvledarbranschen 148 miljarder dollar förra året, en ökning med 39 procent. Det är långt bättre än vad ICE förutspådde för ett år sedan, men siffrorna inflateras å andra sidan lite av den starka yenen.
För nästa år spår ICE en tillväxt på 20 procent där 10 av dem beror på ökade volymer och 10 på högre genomsnittspriser per krets. Men om den japanska industrin kan återhämta sig kan ökningen bli större.
Med tanke på att de felaktigt spådde en minskad tillväxt förra årets så finns det anledning att ta progrosen med en nypa salt. Brist eller överskott på komponenter kan ändra priserna rätt rejält. Växelkurserna påverkar också statistiken eftersom den redovisas i dollar.
Absurd marknadSer vi på konsumtionen av komponenter flyttades den också mot Sydostasien. Detta på bekostnad av Japan.
För flera av de enskilda japanska företagen var dock 1995 ett bra år. NEC, som petades ned från komponenttoppens förstaplats av Intel 1994, ökade 41 procent. Både Hitachi och Mitsubishi ökade försäljningen med 45 procent.
Då gick det något sämre för amerikanarna. Motorola nådde bara 23 procent och IBM Microelectronics 25 procent i ökning. Bäst gick det för Micron som expanderade 72 procent, tack vare sin koncentration på minnen.
Att prata om ökade och minskade marknadsandelar är dock lite fånigt, eftersom marknaden expanderade så kraftigt totalt sett. De stora europeiska företagen ökade alla sin försäljning med runt 30 procent, men tappade trots det marknadsandelar. Undantaget är Siemens som tack vare sin satsning på DRAM kunde rapportera en 48-procentig försäljningsökning.
Mikael Zackrisson
Halvledarmarknaden i korthet 1995Intels totala dominans på processorer förstärktes. Intel sålde processorer för mer än tio gånger så mycket som närmaste konkurrent. På risc-marknaden var deras i960 mest sålda processor.
AMD gjorde ett katastrofalt år med bara 14 procent större omsättning än 1994. Mikroprocessorförsäljningen till och med minskade, med 9 procent. Däremot gick det bättre för företagets flashminnen.
Asicmarknaden rör sig mot programmerbar logik och standardceller. Speciellt komplexa PLD tillverkade i CMOS går bra. IBM Microelectronics, LSI Logic och Hitachi redovisade alla mer än fördubblad försäljning av standardceller.
Samtidigt som försäljningen ökade med 39 procent investerades det 68 procent mer 1995 än året innan. 38 av branschens 148 miljarder i intäkter går till investeringar.
Störst lär förbli störst. Intel investerade mest av alla företag, 3,5 miljarder dollar.
Den kinesiska konsumtionen av halvledare ökade med 35 procent. Sedan 1992 har konsumtionen mer är fördubblats.
Texas Instruments avslutade sina dispyter med Cyrix. Följden blev att Texas fick rätt till Cyrix 486-processor, men inte deras 586- och 686-ekvivalenter.
Motorola avslöjade att man tänker producera 12-tums kiselskivor redan 1998. Eventuellt kan de ske i fabriken i Richmond, Virginia.