- En stor del av arbetet med nätverket har bestått av att ta fram den infrastruktur, i form av ett gemensamt maskinspråk och produktionsunderlag, som är nödvändig för att samköra processerna i de olika fabrikerna.
Tanken med nätverket är att man slipper starta egen produktion i andra delar av världen, vilket tar tid och kostar enorma summor. I stället utnyttjar man den kapacitet som finns på plats och sluter avtal med lokala producenter, vilket minskar produktionskostnaderna betydligt. Norrtelje Elektroniks grundidé är dock att tjäna pengar på svenska företag på hemmaplan.
- Möjligheten att kunna tillverka produkten globalt ser vi som en extra service till kunden, säger Erik Stenfors.
- Avsikten är att det ska kunna ske till självkostnadspris, utan betungande kostnader för mellanhänder.
Det var när åkersbergaföretaget Allgon ville ha hjälp att producera ett kommunikationskort i olika världsdelar som Norteljes globaliseringsarbete tog fart på allvar.
- Det är en tekniskt komplicerad produkt som innehåller kretsar med liten bendelning och BGA-kapslar, säger Tobias Ljungström, projektledare på Norrtelje Elektronik.
Under den kommande veckan ska företaget sända ut tre projektledare till Texas, USA, São Paulo, Brasilien och Guangdong-provinsen i södra Kina för att starta tillverkningen åt Allgon.
Norrtelje Elektronik har tidigare haft produktion vid fabrikerna i Texas och São Paulo, medan fabriken i Guangdong-provinsen är en ny samarbetspartner.
Norrtelje har valt att samarbeta med producenter som har en liknande företagsstruktur. De är således privatägda, mellanstora företag med en snarlik produktionsverksamhet.
Lisa Ringström