JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lokalnäten knackar på ytterdörren
Elva kommunala bostadsbolag, med totalt 85 000 bostäder, siktar på att installera lokala nät i bostaden. De största fastighetsägarna i landet kan därmed ta ledningen när det gäller att införa intelligenta hemnät i stor skala.
- Det är nödvändigt att införa ett standardiserat hemnät för att klara intelligent elektronisk kommunikation i hemmet, säger Nina Stub på kommunala bostadsbolaget Stångåstaden i Linköping.

Stångåstaden har ett hundratal hushåll som har fått möjlighet att testa nya bredbandstjänster för det intelligenta hemmet. Bostadsföretaget samarbetar med Ericsson och Telias kabelbolag Comhem. Ericssons e-box och Comhems kabel-tv-nät skall användas. De diskuterar nya framtida tjänster som till exempel brandlarm, temperaturmätning, möjlighet att kunna fjärrstyra och övervaka värme, ventilation och larm. Tjänster bygger på att man utnyttjar ett nät i bostaden, baserat på elnätet eller Bluetooth. Beslutet om projektet skall tas under februari månad, enligt planerna. 17 000 av Stångåstadens 19 000 bostäder är bredbandsanslutna idag.

De allra flesta av Sveriges kommunala bostadsbolag har ännu inte tagit ställning till behovet av hemnät. Sabo räknar dock med att många kommunala bostadsföretag kommer att införa standardiserade hemnät men exakt vilken strategi och teknik man väljer återstår att se.

Hos Lulebo AB sätter Bredbandsbolaget, som tilläggstjänst, en switch med fem in- och utgångar i varje lägenhet.

- Vi sätter ett bredbandsuttag i varje lägenhet. Den som vill ha fler får köpa till en switch. Hyresgästerna får själva dra kabel från switchen till de enheter som man vill koppla in. I paketet ingår ett nätverkskort, installationsanvisningar, kabel och programvara, säger Mikael Johansen på Lulebo.

- Om nätbolagen ska tjäna pengar måste det till fler tjänster än Internet-uppkoppling. Därför är bolagen intresserade av att installera lokala nät, tror Mikael Johansen.

Bluetooth för dyrt

Många andra kommunala bostadsföretag har valt samma teknik som Lulebo. Den är tillgänglig, fungerar och kan införas till låga kostnader.

Både för Bluetooth och elnätet finns produkter under utveckling men ingen volymproduktion.

- Vi har tittat på Bluetooth, men i dagsläget är den lösningen kostnadsmässigt inte konkurrenskraftig, säger Niklas Dahlgrip, Stockholms Kooperativa Bostadsförening.

Styrelsen för Stiftelsen Haparandabostäder har beslutat att införa bredband och hemnät i 454 lägenheter.

- Det är så pass många ungdomar som flyttar in hos oss och vi vill satsa rejält, säger Christina Wirtanen.

Bredbandsbolaget installerar det fasta nätet som ska vara klart den sista juli. Vad det blir för nät inne i lägenheterna är inte bestämt, kanske Bluetooth.

Eva Ekelöf


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)