JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Linux får realtidskärna
Linux är nu en realtidskärna. Realtidstekniken i amerikanska Montavistas Linuxdistribution har adderats till den kärna som Linus Torvalds vakar över.
Version 2.5.4, prerelease 6, är den första Linuxkärna som kan tillåta sig att avbryta program som körs i kärnan. Det heter att kärnan är "preemptive", alltså avbrytbar. Kärnprogrammen kan inte längre tjuvhålla på processorn och därmed sabotera alla försök från operativsystemet att ge garanterade svarstider. Garanterade svarstider är ett huvudkrav på realtidssystem.

Realtidskärnan är ett tillval vid installationen. Den fungerar än så länge på processorer av typerna x86, IA32, PowerPC, Mips och SH. På x86 kan dessutom multiprocessorsystem hanteras.
Det är amerikanska Montavista som huvudsakligen ligger bakom detta realtidsbidrag till Linuxkärnan.

- Montavista har sina händer överallt i denna teknik. Men många andra jobbar också med den. Precis som öppen kod är tänkt att fungera, säger Jim Ready, vd för Montavista.

Företaget har använt tekniken i sin Linuxdustribution sedan september 2000 och kommer att fortsätta att vara en huvudperson i vidareutvecklingen. Montavistas nisch i Linuxvärlden är de telekomsystem som klassiskt använt kommersiell Unix. Nokia använder Montavistas produkter som grund för en ny telekominfrastruktur som ska bygga på Internetprotokollet

Kärnprogram tappar kontrollen
Vanliga program har alltid varit avbrytbara i Linux. Men programmen i kärnan har själva bestämt när de vill släppa kontrollen över processorn. Självstyret har gjort att operativsystemet inte kunnat lova respons inom en på förhand bestämd tidsrymd.

Nu kan program i kärnan avbrytas för att ge tid åt program med högre prioritet. Montavistas realtidskärna tittar noggrant på programprocessernas prioriteter. Högst prioritet exekverar först. Den gamla Linuxkärnan är "snällare" och ger ibland förtur till program som väntat länge.

Teoretiskt borde nyordningen minska totala prestanda, eftersom schemaläggaren i sig stjäl processortid genom att arbeta mer. Men effekten blir i praktiken nästan alltid den omvända, ökad genomströmning. Det hävdar i alla fall Robert Love, som ansvarar för den nya delen av Linuxkärnan. Hans personliga drivkraft är att få en bättre responsivitet i gränssnittet till Linux på skrivbordet.

Nu när Linux blivit deterministiskt går arbetet vidare med att göra svarstiderna kortare. Programmen i kärnan administrerar grundläggande funktioner som filhantering, nätverk och processer.

Jan Tångring
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)