JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Qualcomm provar öppen programvara

ImageQualcomm är ett av de företag som  nu intresserar sig för mikrokärnan L4, som är resultat av de senaste forskningsrönen kring hur mikrokärnor byggs effektivt.
Forskarnas operativsystem L4 börjar tilldra sig intresse från inbyggnadsföretagen. Mobilsystemleverantören Qualcomm kommer att använda en australisk version av L4 i mobiltelefonplattformen MSM (Mobile Station Modem).
Stort intresse för mikrokärnor

L4 är en mikrokärna — ett minimalt  operativsystem där allt utom intern kommunikation och processhantering körs som programvara, i ”servrar”.

Exempelvis kan operativsystem laddas som komponenter vilket betyder att mikrokärnor kan användas för att implementera virtualisering, det vill säga att låta en processor köra flera operativsystem parallellt — samma, eller olika.

Det finns just nu ett stort intresse för mikrokärnor bland inbyggnadsföretagen. Pike OS från Sysgo, Integrity PC från Green Hills, och Lynxsecure från Lynuxworks är strikt verifierade mikrokärnor. Det betyder att deras funktionalitet är formellt bevisad och de därmed användas i säkerhetskritiska system.

Ett av Nictas projekt tar fram en strikt  verifierad version av L4 kallad L4 Verified.
L4 har utvecklats sedan mitten av 90-talet, ursprungligen av operativsystemsforskaren Jochen Liedtke. Hans idéer kring konstruktionen av mikrokärnor blåste nytt liv i konceptet, som tidigare forskning ansett gav dåliga prestanda.

Det är Nicta, ett statligt forskningscentrum i Australien, som nu slår på stora trumman för sin variant av L4.

L4 är öppen programvara, som Linux.

– Den kan revolutionera användandet av inbyggda system, säger professor Gernot Heiser som leder forskningsprogrammet.

Nictas version av L4 heter Pistachio. Den släpps tillsammans med två komponentoperativsystem: Iguana (som bygger på samma programvara som L4 i sig) och Linuxversionen Wombat.

Pistachio kan köras under ARM, x86 och MIPS. Enligt Nicta är L4 den snabbaste mikrokärna som stöder Arm. Och dessutom den första mikrokärna som kan köra Linux på Arm.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)