JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lyyn hjälper hjärnan att tolka bilden

Tema: FPGA
Lyyn har utvecklat en teknik som förbättrar det mänskliga seendet. Det handlar om algoritmer som rensar bort dimma, rök, snö, mörker och annat störande som skymmer sikten i en bild eller video.
I november lanserade företaget sin första produkt, Lyyn T38. Den är främst tänkt för undervattenstillämpningar, exempelvis för att inspektera broar, oljeledningar eller fartygsskrov. Hittills har företaget sålt över hundra exemplar.

– Det är bara början. Vi kommer att sälja många tusen produkter över hela världen, säger Fredrik Beckman, marknadsansvarig på Lyyn.
Företag: Lyyn.
Ort: Lund.
Antal anställda: 4 (samt
konsulter).
Produkt: Bildbehandling. 
För Lyyn är algoritmerna kärnverksamheten. Många års experimenterande ligger bakom det goda resultatet som nu ska förpackas och säljas i produkter, i första hand till undervattens-, säkerhets- och övervakningsbranschen men på sikt kanske även till det medicintekniska området.

– För oss är det väldigt viktigt att skydda algoritmerna. Vi hade kunnat välja att använda både DSP eller asic, men en DSP är helt öppen. Det är bara att ta koden. En asic ser vi inte heller som ett alternativ eftersom vi är nischade mot mycket specifika marknader med specifika problem.

Istället föll valet på en FPGA från Actel, på grund av kretsarnas styrka i kryptering. Det är FPGA:n som utför kärnfunktionen, alltså förbättrar videoströmmen i realtid.

– För ett år sedan bestämde vi oss för en FPGA-lösning och då fanns inget alternativ till Actel. Idag är vi så allierade med företaget att vi i nuläget inte planerar att ändra något, säger Fredrik Beckman.

Just nu utvecklar Lyyn sin andra produktgeneration. Det handlar om integrationslösningar – i första hand kretskort men på sikt kanske även chips och IP-block.

– De första kretskortsprototyperna kommer i höst. Vi jobbar med att göra hela hårdvaran förproducerad, för att sedan stoppa in de algoritmer som krävs för en viss tillämpning och därefter kryptera med en engångsnyckel som vi slänger.

Hittills har säkerhet stått högst upp på Lyyns kravlista, men hög prestanda blir allt viktigare.

–    I nästa generation kommer vi att ligga i processorkraftsbehovets toppliga och jaga fysisk storlek på FPGA:n, eftersom vi kommer att addera ett antal algoritmer, säger Fredrik Beckman.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)