JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Läkande teknik letar kapital

En billigare kateter, en känsligare röntgendetektor och ett positioneringssystem för strålbehandling av tumörer var tre av de medicintekniska produkter som letade riskkapital på Medtech Investment Day förra veckan.

– Vi har skapat det här arrangemanget för att hjälpa företagen att hitta pengar, säger Olof Berglund, som arbetar på Swedish Medtech.

Organisationen arrangerade dagen tillsammans med affärsinkubatorn Sting (Stockholm Innovation & Growth).

Jämfört med andra liknande arrangemang som Sting genomfört var Medtech Investment Day förhållandevis litet, runt 160 personer var anmälda. De 19 unga medicinteknikföretagen såg dock sin chans att hitta riskkapital hos någon av de cirka 35 investerare som fanns på plats.

– Vi hade hoppats att få hit även internationella investerare men där har vi inte varit så lyckosamma, säger Olof Berglund.

Men pengar är inte allt för ett litet företag, åtminstone om man ska tro Gunnar Liljedahl som nyligen sålt sitt företag Liko för 1,2 miljarder kronor. Företaget, som tillverkar patientlyftar, startade 1979 och har byggts upp av honom och hans fru utan stöd från riskkapitalister.

– Vi gjorde saker i början som inte kostade så mycket. Bland annat köpte vi en stor lastbil trots att vi inte behövde det för att kunderna skulle tro att vi var stora, säger Gunnar Liljedal.

De 19 företag som fanns på plats var dock inte blyga. De sökte från några miljoner kronor och uppåt.

– Vi behöver 600 000 dollar under två år, säger Bengt Källbäck på tremannaföretaget Cathprint.

Företaget, som tidigare hette HLB Catheter, har utvecklat en tillverkningsmetod som halverar kostnaden för engångskatetrar. Den cirka en meter långa katetern består av ett sensorchip som monteras på ett dubbelsidigt flexibelt mönsterkort som sedan rullas ihop och dras genom ett munstycke så att det bildas ett rör med en diameter på 0,5 mm. Röret fylls med smältlim samtidigt som det dras genom munstycket (länk).

– Vi har tre europeiska och en amerikansk kund som vi levererat prototyper till, säger Bengt Källbäck.

Ett annat företag som kommit ungefär lika långt är Scint-X. Företaget har utvecklat en ny metod för att tillverka detektorer till digitala röntgenapparater som ger skarpare bilder med lägre stråldoser. Den första tillämpningen är röntgenutrustning för tandläkare.

– Vi har kunder som har testat vår teknik och har också ett letter-of-intent med ett företag. Nu söker vi tre till fyra miljoner kronor för att bygga en produktionslina, säger Per Wiklund.

Tanken är att sätta upp en produktionslina i Electrumlabbet, på samma sätt som bland annat Silex och Replisaurus tidigare gjort. Grundjobbet med kiselsubstratet görs också av Silex, men Scint-X behöver egna maskiner för at fylla på scintillatormaterialet i de hål som etsats av Silex i kiselsubstratet.

Tekniken beskrevs mer ingående för ett år sedan i Elektroniktidningen (länk).

Ett annat företag som letade kapital var Obstecare som utvecklat diagnossystem som mäter mjölksyrehalten i fostervattnet hos kvinnor som håller på att föda barn. Företaget har precis lanserat sin produkt på den svenska marknaden och söker nu 3 miljoner euro för att ta sig ut på den europeiska marknaden.

Fullt lika långt har inte Micropos Medical kommit. Företaget har utvecklat en teknik för att få en mer exakt strålbehandling av cancertumörer. Även om patienten ligger stilla under behandlingen så är inte själva tumören fixerad. Det medför att man måste bestråla en större volym för att vara säker på att träffa tumören.

Micropos lösning bygger på att man placerar en lite radiosändare vid tumören och sedan mäter positionen kontinuerligt under behandlingen.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)