JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hanza köper Elektromekan

Kontraktstillverkaren Hanza köper kollegan Elektromekan i Årjäng som är under rekonstruktion. Ny vd blir Gerd Levin-Nygren som tidigare var vd på Note i Torsby.
– Elektromekan är lite av en Rolls Royce när det gäller produktion, när man besöker fabriken så imponeras man av människorna och maskinerna, säger Erik Stenfors som är vd på Hanza.

Företaget är berett att ta över ägandet i Elektromekan och skjuta till mer kapital förutsatt att ackordsuppgörelsen går igenom.

– Vi har arbetat hårt med marknadsföring i Sverige och haft viss framgång så vi behövde få in mer resurser. Vi har letat aktivt efter ett förvärv redan innan Elektromekan försattes i rekonstruktion.

Hur mycket pengar som Hanza får betala vill Erik Stenfors inte berätta utan säger bara att hela kapitalet går direkt in i verksamheten. Förutom själva fabriken får Hanza också ett antal nya kunder. I Årjäng tillverkas bland annat värmekameror åt Flir, Husqvarnas självgående gräsklippare och Peltors hörselskydd.

Elektromekan träffades hårt av lågkonjunkturen och ledningen var inte snabb nog att parera. I oktober tvingades företaget därför att ansöka om rekonstruktion. Elektromekan ägdes länge av börsnoterade Westergyllengruppen men såldes år 2007 till lettiska Hanzas Elektronika. Affären gav Westergyllengruppen ett kassatillskott på 35 miljoner kronor.

Företaget hade som mest runt 400 anställda men var nere på 111 när rekonstruktionen började. Ytterligare 40 personer har sedan dess varslat och företaget har idag cirka 70 anställda varav runt 35 procent är tjänstemän.

– Vi har ambitionen att driva verksamheten vidare i det skick den är nu säger Erik Stenfors.

Ny vd blir Gerd Levin-Nygren som tidigare var vd på Notes fabrik i Torsby, cirka tio mil från Årjäng.

– Det är helt fantastiskt. Det är precis tio år sedan som jag utnämnde henne till vd förra gången och hon gjorde fantastiska saker i Torsby säger Erik Stenfors.

Elektromekans skulder uppgår till minst 38 miljoner kronor. Det fördelas på 26 miljoner i leverantörsskulder, runt 9 miljoner kronor i obetalda skatter och andra skulder till staten samt lönegarantin som kommer att landa mellan 3 och 6 miljoner kronor.

– Jag har talat med skatteverket, länsstyrelsen och de 15 största leverantörerna och ingen har gjort tummen ned.

Det säger Peter Rimo som av tingsrätten är utsedd rekonstruktör.

Efter helger kommer ett förslag där alla fordringsägare får 10 000 kronor alternativt 20 000 kronor. Det görs för att minska antalet fordringsägare och därmed lättare få igenom ackordet som ser ut att landa på 25 procent.

För att ackordet sedan ska kunna fastställas av tingsrätten fordras att både 75 procent av antalet fordringsägare och 75 procent av beloppet godkänns.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)