Forskningsinstitutet Imego halveras
Efter fjolårets förlust och en svag start på 2012 har det Göteborgsbaserade forskningsinstitutet Imego tvingats varslat 19 av sina 38 anställda. Hur många som förlorar jobben beror på hur det går för den konkursade storkunden Sensonor. Bill Brox, som lett institutet sedan starten 1999, har redan lämnat företaget.Imego gör enligt de preliminära siffrorna för 2011 en förlust på cirka sex miljoner på en omsättning på ungefär 40 miljoner kronor.
En direkt konsekvens av förlusten var att Leif Ljungqvist gick in som tillförordnad vd efter Bill Brox den 1 februari. Leif Ljungqvist är chef för Acreos verksamhet inom tryckt elektronik i Norrköping och var innan dess vd för Acreoavknoppningen Strand Interconnect.
Imego skapades år 1999 genom att utbildningsdepartementet satsade hundra miljoner kronor under fem år till en grundplåt. Efter många turer inlemmades Imego år 2008 med de övriga IKT-instituten i paraplybolaget Swedish ICT, där bland annat Acreo och Sics ingår.
För Imego innebar förändringen att det årliga basanslaget från staten minskade kraftigt, från drygt 20 miljoner per år till 10 miljoner, för att idag vara nere på 7 miljoner kronor.
– Vi lyckades kompensera för det genom att få in mer industripengar, säger Imegos tidigare vd Bill Brox.
Omsättningen har legat på knappt 50 miljoner kronor de senaste åren. År 2009 blev det en mindre förlust och 2010 en mindre vinst, men 2011 skenade förlusten iväg när omsättningen sjönk till cirka 40 miljoner kronor.
Man kan hur som helst konstatera att beroendet av industrin gjort Imego mer konjunkturkänsligt och när största kunden, den norska mikromekniktillverkaren Sensonor, gick i konkurs den 17 februari, spädde det på problemen ytterligare. Sensonor tillverkar det precisionsgyro som utvecklats på Imego och som står för ungefär en tredjedel av intäkterna.
– Det är synd eftersom gyrot säljer som attan, säger Leif Ljungqvist.
Men Imego har också gedigen kunskap när det gäller andra typer av sensorsystem, bland annat för biologiska och kemiska system. De är dock än så länge omsättningsmässigt små.
Exakt vad som kommer att hända med Imego är inte klart, en möjlighet är att institutet slås ihop med Acreo vilket skulle minska overheadkostnaderna.
– Tillsammans skulle de bli väldigt stora på sensorsystem och kunna lämna ett ganska komplett erbjudande. Inget är bestämt än men vi tittar på den biten, säger Hans Hentzell.
Även om både Imego och Acreo är forskningsinstitut har de lite olika angreppssätt. Imego har fokuserat på systemlösning och på att ligga närmare företagens egna utvecklingsavdelningar genom att bland annat ha kommersiella licenser för sina utvecklingsverktyg. Imego har satsat på att tjäna pengar på licenser och royalties.
Acreos fokus ligger mer på komponenter och processer, man är närmare universitet och högskola än Imego. Acreo har också betydligt mer pengar från Vinnova- och EU-projekt än vad Imego har.
– Imego har runt 60 procent av intäkterna från industrin, för Acreo ligger siffran runt 40 procent, säger Leif Ljungqvist.