JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Första flaggskeppet går till Chalmers

Första flaggskeppet går till Chalmers

Det blev det Chalmersledda grafenprojektet Graphene Flagship som i dag fick EU-kommissionens välsignelse och nio miljarder kronor i forskningsstöd. Graphene Flagship har fyra Nobelpristagare som rådgivare.
- Jag är hedrad och stolt över att Graphene har valts till det första flaggskeppet inom europeisk forskning, säger Jari Kinaret, professor i fysik på  Chalmers och ledare  för projektet.

Graphene Flagship omfattar 126 akademiska och industriella forskningsgrupper i 17 europeiska länder, plus fyra Nobelpristagare i det vetenskapliga rådet.

2010 års Nobelpristagare i fysik, Andre Geim och Konstatin Novoselov, som fick pris för sina banbrytande experiment på grafen är både rådgivare och forskare i projektet.

Det var EU-kommissionens vice ordförande Neelie Kroes som presenterade projektet på en presskonferens i Bryssel strax före lunch på måndagen.

Uppdraget för projektet är att ta grafen från forskningslabben ut till industrin för att skapa ekonomisk tillväxt och nya arbetstillfällen i Europa.

Exempel på förväntade grafenbaserade produkter är ultrasnabb och formmässigt flexibel elektronik som elektroniskt papper och böjbara smarta telefoner, lättare och mer energieffektiva flygplan och avancerade batterier.

I ett pressmeddelande från Chalmers beskrivs det nanometertunna materialet grafen som den mest fantastiska och mångsidig substans som mänskligheten har fått tillgång till.

”Starkare än stål, men ändå lätt och flexibelt, kan grafen få elektroner att färdas tusen gånger snabbare än kisel. Grafen är samtidigt genomskinligt, och därmed en ledare som kan kombinera elektriska och optiska funktioner på ett exceptionellt sätt”, skriver Chalmers i sin lyriska presentation av grafen.

På längre sikt förväntas grafen ge upphov till nya typer av datorer och revolutionerande medicinska tillämpningar, till exempel konstgjorda näthinnor.

Forskningsmässigt bidrar Sverige med grupper från Chalmers, Umeå universitet, Karolinska institutet och Linköpings universitet.

Enligt planerna kommer de svenska grupperna att tillsammans få 2,4 miljoner euro, motsvarande 21 miljoner kronor i uppstartsfasen. Chalmers får dessutom 2,7 miljoner euro för sin koordinerande roll.

Läs hela pressmeddelandet här. (länk)
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)