Det var strax före jul för ett drygt år sedan som personalen på Xdin och Enea Experts fick veta att de inom kort skulle bli kollegor. Efter några år av noggranna förberedelser sålde Enea sin konsultverksamhet till Xdin, som ingår i Altenkoncernen. Därmed fick drygt 220 inbyggnadskonsulter i Stockholm, Linköping och Lund en ny arbetsgivare.
Hur har integrationen gått?
– I Stockholm har sammanslagningen blivit väldigt lyckosam. Istället för att som tidigare vara två företag, ett nischat mot mekanik och beräkningar och ett nischat mot embedded och liknande utmaningar kan Xdin nu leverera från ax till limpa här, säger Per Björklund.
Kort sagt rullade Eneas inbyggnadskonsulter ut röda mattan för Xdin inom telekomsektorn i Stockholmstrakten, medan de själva fått tillträde till fordonsvärlden på ett helt annat sätt än tidigare.
Xdin har huvudkontor i Göteborg och drygt 1 100 anställda i Sverige, varav cirka 400 jobbar som konsulter inom inbyggda system. Köpet av Enea Experts, som avslutades i februari 2012, gav 221 nya inbyggnadskonsulter. Företaget finns även i Stockholm, Linköping, Lund, Västerås samt i Virginia Beach och Greensboro i USA. |
Ett av skälen till att Enea sålde sin konsultverksamhet var att företaget inte hittade synergier mellan företagets produkt- och tjänstesida.
År 2009 delade företaget också upp verksamheten i två inriktningar, en för konsulter och en för mjukvara. Året därefter bildades Enea Experts, som sedan såldes till Xdin för ett drygt år sedan.
– För att en konsultverksamhet ska må bra måste den ha äggen i en mängd korgar. Man kan inte enbart jobba med någon stor kund. Eneas OSE finns ju inte så extremt spritt i Sverige, utan det är en global produkt medan konsultverksamhet är en lokal affär, säger Pär Björklund, som förklaring på den naturliga delningen av verksamheten hos hans tidigare arbetsgivare.
Men köpet har inte enbart givit Xdin ytterligare muskler i Stockholm med omnejd, utan det har även satt företaget på kartan i Linköping och skjutit till resurser i Lund.
– I Linköping hade Xdin egentligen ingen verksamhet tidigare. Nu har företaget för avsikt att bygga upp en automotive- och industrisida där. Flera av företagen i Linköping som vi är underleverantör till behöver också mekanikkunskap.
I Lund hade Xdin en liten verksamhet som med köpet växte med runt 60 inbyggnadskonsulter.
– Därmed blev det en kritisk massa som gör att det blir lättare för oss att ta del av de stora uppdragen. Stora företag vill inte gärna jobba med alltför små spelare.
Sedan tidigare hade Xdin även ett Västeråskontor med ett 40-tal anställda. Hittills har konsulterna där i huvudsak arbetat med mekanik, men framöver ska verksamheten inom embedded stärkas rejält i regionen.
– Ett område vi kommer att satsa på väldigt mycket är test och kvalitetssäkring. Det är en verksamhet som kommit in med Enea och som går riktigt bra. Där ser vi en tillväxt i alla regioner som vi verkar. Genom testtjänster hjälper vi våra kunder att kvalitetssäkra sina processer och produkter.
Vad är då Xdins tillväxtmål inom inbyggda system i Sverige?
– Jag kan inte säga en siffra, men den är tvåsiffrig och börjar åtminstone med en tvåa. Jag tror att den största synergin i Xdin/Enea-affären finns i Stockholm. Här finns också de största volymerna.
Planen är dessutom att under 2013 expandera verksamheten i Umeå, Jönköping, Örnsköldsvik samt starta upp kontor i Norge.
Samtidigt ingår Xdin i den franska Altenkoncernen – ett av Europas största konsultbolag med 17 000 anställda i 14 länder.
Hur kan den svenskaverksamheten dra nytta av Altens europeiska nätverk?
– Vi samarbetar. I denna vecka har vi exempelvis en telekomkonferens här i Kista. Då kommer det kollegor från Frankrike, Belgien, Holland och Italien. Vi försöker nätverka och hitta sätt att samverka och sätta en gemensam strategi för våra telekom-kunder. I Stockholm är vi ju jätteduktiga på telekominfrastruktur, medan våra kollegor inom Alten är väldigt duktiga på operatörssidan, säger Per Björklund.
Han nämner också att en möjlig synergi kan vara att utnyttja ledig kapacitet och vissa specialkompetenser inom företaget på Europanivå.
– Om det är brist på en viss kompetens i exempelvis Holland eller Belgien och vi här i Sverige har lite för många inom den kategorin så kan ju den konsult som vill prova sina vingar. Det är ju en jättebra möjlighet.