JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ÅF: Störst på inbyggt i Sverige

I november köpte teknik-konsulten ÅF konkurrenten Epsilon. Därmed blev ÅF -Sveriges utan tvekan största inbyggnadskonsult. Förutom cirka 5 300 fast anställda här i landet  har företaget numera ett nätverk med runt 14 000 underkonsulter i form av nischade småföretag.
– Förvärvet av Epsilon har gjort oss störst inom inbyggda system i Sverige som konsultföretag. I en färsk undersökning hamnade vi även på plats sju eller åtta när det gäller svenska företags satsning på forskning och utveckling, säger Johan Olsson, som är chef för ÅF:s verksamhet i Mälardalen.

På tio-i-topplistan finns ÅF i gott sällskap strax bakom företag som Volvo och Ericsson, enligt Johan Olsson som bekräftar att företaget numera har över 2 000 konsulter i Sverige som fokuserar på elektronik och inbyggda system. Det är en rejäl förstärkning – klart mer än en fördubbling av kapaciteten inom inbyggnadsområdet.

Kan du ge något konkret exempel på hur Epsilon stärkt ÅF:s verksamhet?

– Fordonsindustrin är ett exempelvi där ÅF tidigare inte hade någon stark position. Detsamma gällde inom medicinsk teknik och robotteknik, där har vi definitivt stärkt oss, säger Johan Olsson.

ÅF har huvudkontor i Stockholm. Efter samgåendet med Epsilon har företagets stöpt om sin teknikdivision. Från  den första januari i år har företaget en ny organisation som integrerar gamla ÅF Technology och Epsilon. Den nya divisionen – även den döpt till ÅF Technology –   är numera ÅF:s största med över 2 000 konsulter inom inbyggda system. ÅF finns i 23 länder samt har totalt
6 800 anställda världen över.

För att tydliggöra vad han menar tar Johan Olsson utvecklingen inom aktiv säkerhet i fordon.

– Genom Epsilon har vi blivit ledande i Norden när det gäller att aktivt förhindra krockar med hjälp av avancerad sensorteknik och avancerade inbyggda system. Här ligger personbilar långt framme, men det är teknik som nu även kommer inom bussar och tyngre fordon.

Samtidigt finns det flera områden där sammanslagningen har lett till en större bredd genom att de två företagens kompetenser kompletterar varandra. Telekom är ett sådant, liksom i viss mån faktiskt även fordon och verkstadsindustri.

– Tekniska beräkningar för exempelvis kylning eller hållfasthet innan man konstruerar är ytterligare ett sådant område. Där har vi numera efter samgående med Epsilon en enhet på över 200 beräkningsingenjörer, vilket gör oss störst i Norden. 

Vilka överlapp 
har ni identifierat?

– Vad menas med överlapp? Det är ju inte så att behovet av ingenjörskompetens har minskat i Sverige. Men visst fanns det enskilda säljare som inom samma distrikt har haft samma kunder. Där fanns ett överlapp, men det ser vi snarare som en tillgång. Det gör ju att vi kunnat frigöra säljresurser på nya marknader.

Idag finns ÅF på 55 orter i Sverige, där Köping och -Olofström har adderats med Epsilon.

En ny organisation är på plats sedan den första januari i år och just nu pågår en samlokalisering på de orter där båda företagen varit närvarande sedan tidigare. Skillnader i lokala kontorsavtal gör att det tar olika lång tid på olika orter.

– Men vi ska vara ödmjuka med att detta inte är lätt och inte går över en natt. Vi har identifierat riskerna med förvärvet, vi följer upp dem och jobbar med att  hantera dem, säger Johan Olsson.

Uppföljningen av integrationsprocessen gäller både de anställda och kunderna.

– Återkopplingen från kunderna har varit positiv. De uppskattar att vi blivit större, med bredare kompetens och kan ta större åtaganden. 

En del i detta är ett nätverk av underkonsulter på totalt cirka 14 000 personer som ÅF numera kan erbjuda.

I över tio år har ÅF, likt andra konsultföretag, arbetat med underkonsulter. Det är ett sätt att erbjuda den specialistkompetens som ofta finns i små eller enmansföretag.

Epsilon har under många år systematiserat underkonsultverksamheten. Företaget har byggt ett stödsystem för att hantera underkonsulter och även tagit fram processer för att attrahera ingenjörer som är nischade inom olika områden.

– Epsilon har utvecklat ett väldigt starkt systemstöd för underkonsulter som är till gagn för våra kunder. Det gör att vi numera har en ännu större leveransförmåga när behoven ökar.

Leveransförmågan är central, speciellt med tanke på att ÅF:s långsiktigt mål innebär en fördubblad omsättning på fem år. Målet är att omsätta cirka en miljard euro år 2015, vilket motsvarar en genomsnittlig tillväxt om cirka 16 procent per år.

Finns det risk för att Epsilonaffären drar ner på tillväxttempot under 2013?

– Nej, det tror jag inte. Om du går igenom vad som är rapporterat till marknaden med Epsilonaffären och vilken tillväxt vi hoppas på med den framöver så är det inte så att tillväxtambitionen har minskat.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)