JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Konsulttoppen – här är de 15 största på inbyggda system

Här serverar Elektroniktidningen den allra första topplistan över inbyggnadskonsulter i Sverige. Femton företag finns med – tillsammans omsatte de knappt 3,4 miljarder kronor på utveckling av inbyggda system här i landet under år 2012. Det är nära 30 procent mer än året innan. Men uppsvinget beror till stor del på två stora förvärv.
Här kan du ladda ner topplista och text i pdf-format.
Det två stora nyheterna i den svenska konsultvärlden inom inbyggda system under 2012 är utan tvekan ÅF:s köp av Epsilon, en affär värd upp till 2,8 miljarder kronor, samt Xdins köp av Eneas konsultverksamhet (ÅF, se länk, Xdin, se länk).

Förvärven ger topplisteföretagen en rejäl tillväxt – på närmare 30 procent – vilket inte speglar marknadens tillväxt. Den låg snarare runt 10 procent, där vissa konsulter som Prevas och i3tex inte växte alls medan andra som Berotec faktiskt växte med över 30 procent.

När Elektroniktidningen bjuder in till Konsulttoppen – den första rankingen av de största konsulterna på inbyggda system i Sverige – går vi ut brett. Både mångsysslande och mer nischade företag har välkomnats.

Tydligt är dock att stora konsulter som exempelvis finska Etteplan och Tieto har svårt att leverera siffror.

Ett skäl som anges är att företaget inte kan göra särredovisningar. Ett annat är att flera avdelningar måste involveras, vilket är svårt att korrelera. Fast sanningen är nog snarare att det är känsligt att släppa omsättningssiffror på grund av konkurrensskäl.

HÄNT SENASTE 18 MÅNADERNA
November 2011
• Manpower Group bildar -konsult- och rekryterings-bolaget Experis Sverige, som därmed ersätter både Elan IT och Manpower Professional.

December 2011
• Det blir känt att Xdin köper Eneas konsultverksamhet Enea Experts för cirka 140 miljoner kronor.

Januari 2012
• Combitech köper konsultföretaget Sörman Information.

Februari 2012
• Prevas öppnar ett kontor i Jönköping.

Mars 2012
• Prevas köper Zetiq -Development i Karlskoga.

April 2012
• Enea Experts är fullt -inlemmat i Xdin
• Aros Technology Partner (ATP) och Tritechs ledning köper loss Tritech Technology från fonder förvaltade av -riskkapitalbolaget Capman.

Maj 2012
• Prevas startar affärsområdet Management Consulting.

Juni 2012
• Combitech  inviger det utvecklingscenter som företaget drog igång i Trollhättan i slutet av 2011.

Juli 2012
• EIS (Embedded Intelligent Solutions) som är Semcons dotterbolag för inbyggda -system går upp i moder-bolaget Semcon Caran.

Augusti 2012
• Prevas köper energi-konsulten Rhemispheres.
• Semcon skapar nätverket Embedded Network för att på lokal nivå stärka sig inom inbyggda system och elektronik.

September 2012
• Prevas köper Autsyde, 
med bas i Finspång och -Norrköping.

Oktober 2012
• Prevas öppnar ett kontor 
i Örebro.
• Det blir känt att ÅF köper Epsilon för drygt 2,8 miljarder kronor.

November 2012
• ÅF tar över Epsilons aktier.

Januari 2013
• ÅF Technology och Epsilon ingår i en ny gemensam organisation, döpt till ÅF Technology.
Samtidigt har flera storkonsulter valt det motsatta – att visa upp sin inbyggnadsverksamhet. Fem av konsulterna som klivit in på topplistan – ÅF, Experis Sverige, Combitech, Semcon Caran och Cybercom – har en total omsättning i Sverige som överstiger en miljard kronor.

Av dessa är Experis Sverige nykomlingen. Experis är Man-powerkoncernens försök att bygga ett varumärke som tydligt pekar mot chefer och specialister. I Sverige etablerades företaget i november 2011 – när Elan IT och Manpower Professional slogs samman.

Experis Sverige är det näst största topplisteföretaget, om man tittar på total omsättning. Tittar man istället på omsättningen inom inbyggda system så hamnar företaget på 14:e plats.

– Framåt vill vi vara med på ett helt annat sätt inom inbyggda system än tidigare, säger Jonas Hjelm, affärsutvecklingschef på Experis Engineering i Sverige.

Det som lockar är den förvandling som pågår inom den svenska industrins just nu. Industriföretag som klassikt arbetat mycket med mekanik och enskilda produkter har insett att de kan klättra i värdekedjan genom att ganska enkelt bygga in intelligens.

– Med inbyggd intelligens kan företagen även tillhandahålla tjänster, vilket ger produkten ett mervärde. Ta exempelvis en pump. Om den kan tala om att den behöver service är det en stor konkurrensfördel. Trenden är jättetydlig och vi vill vara med mer inom detta, säger Jonas Hjelm.

Johan Wallin, ansvarig för affärsdomänen Connected Engineering på Cybercom, pekar ut samma trend: produktutvecklande företag ser just nu över sin affärsidé inom ramen för uppkopplade tjänster, är budskapet.

– Inom telekomindustrin har detta pågått länge. Ericsson är idag lika mycket ett tjänsteföretag, som en tillverkare av radiobasstationer, säger han.

Ett annat exempel är flygmotortillverkaren Rolls Royce, som tidigare sålde motorer till flygplanstillverkare, men som idag erbjuder dem fullservicelösningar. Flygbolagen betalar per flygtimme och Rolls Royce övervakar driften av motorerna via en övervakningscentral.

– Industriföretag kan inte längre sälja en produkt utan att bry sig om omgivning den befinner sig i. Det tankesättet sprider sig överallt inom industrin där man har en flotta av utrustning. Det kan vara motorer, truckar  eller svetsmaskiner, säger Johan Wallin.

Av företaget på topplistan
är det inte förvånande att Experis, som ju ingår i en resurskonsultkoncern, har all sin personal ute hos kund.

Mer förvånade är att Cybercom, vars omsättning inom embedded nästan uteslutande kommer från mjukvaruutveckling, är det av de fem storföretagen som har flest konsulter som sitter in-house på det egna kontoret – hela 40 procent, anger företaget.

En annan intressant detalj är att ÅF utvecklar jämförelsevis mest hårdvara av de fem största konsulterna. Knappt 30 procent av företagets omsättning inom inbyggda system i Sverige är hårdvara, medan mjukvaran står för knappt 60 procent och de övriga knappa 15 procent härrör från mekanikutveckling.

Enligt den minienkät som Elektroniktidningen genomfört parallellt med insamlingen av uppgifter till Konsulttoppen kan man konstatera att mjukvara är det som konsulterna främst tjänar pengar på.

Av företagen på topplistan som svarat på vår enkät är det enbart tre – Syntronic, Berotec och Knightec – vars omsättning på mjukvara står för mindre än hälften av den totala omsättningen inom inbyggt.

Av trion skiljer sig Syntronic från mängden. Företaget satsar på ett plattformskoncept med egen tillverkning till skillnad från övriga konsulter på topplistan.

– Våra plattformar är en förutsättning för att vi ska kunna vara lönsamma och ta affärer i konkurrens med bolag utifrån. Det är inte färdiga produkter, utan vi måste vinna 50 procent eller mer av arbetstiden för att ha en chans att konkurrera med Östeuropa där det finns många duktiga företag, säger Björn Jansson, vd på Syntronic.

Berotec och Knightec skiljer sig från övriga genom att en relativt stor andel av uppdragen är mekanikutveckling med tajta band till elektronik och mjukvara. För Berotecs del står mekanik för 25 procent av omsättningen medan den för Knightec står för hela 60 procent, vilket egentligen är väl mycket för denna ranking.

Hade vi istället valt att ta bort omsättningen på mekanik för alla topplisteföretag så hade Knightec åkt ned till plats 13 -eller 14. Osäkerheten i placeringen härrör från att Experis Sverige inte angivit hur stor del av den egna embeddedomsättningen som kommer från mekanik-utveckling.

På frågan hur företaget upplever konjunkturen inom den svenska konsultbranschen just nu går åsikterna en aning isär – precis hälften anger att konjunkturen är svagt avtagande medan den andra hälften menar att den är svagt ökande. Ett företag -svarar inte.

Några snabba förändringar i form av dippar eller raketuppgångar under 2013 är det inte heller någon som förväntar sig. Istället är nära nog alla överens om att den svenska marknaden inom inbyggda system kommer att hålla sig inom 10 procent – upp eller ner – vid en jämförelse med 2012. Enbart Experis Sverige sticker ut och tror på en tillväxt på mellan 10 och 20 procent.

Alla siffror som staplarna i Konsulttoppen bygger på kommer från företagen själva.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)