Att ta en kopia med kopiatorn får anses som en tämligen intelligensbefriad uppgift, ungefär som att hämta kaffe eller knyta skorna. Något man gör utan att fundera så mycket. Så man får anta att den tyska doktoranden David Kriesel häpet kollade både en och två gånger när kopiorna inte var identiska med originalen.
David Kriesel upptäckte i slutet av sommaren att vissa siffror i hans kopior inte stämde med originalet. I ett exempel på hans sajt har vissa sexor förvandlats till åttor. Och detta trots att den så kallade OCR-funktionen var avslagen. Kopiatorn skulle alltså inte tolka vad som stod på originalet, bara skapa en kopia. Och originalet var tydligt, siffrorna tillräckligt stora för att man skulle kunna läsa dem utan problem, det fanns inga kaffefläckar eller smuts som kunde skapa tvetydigheter. Trots det var kopian inte identisk med originalet.
ORIGINAL
KOPIA
Dagen efter upptäckten, den 25 juli, kontaktade han Xerox som tillverkat kopiatorn. På supportcentret trodde de inte på honom. Han publicerade historien på sin hemsida (länk) och den valsade runt på nätet där många nog uppfattade den som en rötmånadshistoria.
Men Xerox kände ändå pressen och 6 augusti kom en första kommentar där företaget hävdade att det kunde bli fel om man använde för låg upplösning vid kopieringen. ”Använd fabriksinställningarna” var deras kortfattade uppmaning.
Så enkelt var det inte. All tre upplösningslägen gav samma fel.
Den 12 augusti erkände Xerox att det fanns ett fel i kopiatorns mjukvara som ledde till att det kunde uppstå substitutionsfel trots att OCR-funktionen var avslagen och oberoende av upplösning.
En uppdaterad version av programvaran ska komma denna vecka, håll utkik här (länk).