JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Åtta blir fem när Inission slår samman fabriker

Inissions åtta svenska fabriker ska bli fem. Elektroniktidningen har träffat marknadschef Olle Hulteberg som berättar om hur ”inissifieringen” av produktionen fortsätter.

Kontraktstillverkaren Inission har varit aktiv i den konsolidering som pågår inom EMS-branschen. De senaste åren har det blivit ett förvärv per år. Några av fabrikerna ligger nära varandra och nu ska de bakas ihop. 

Göteborg flyttar till Borås, Sösdala till Malmö och Stockholmsfabrikerna slås ihop. 

Olle Hultberg

– Det är pågående projekt. Vi har börjat med att förankra det hos kunder så ingen känner sig förfördelad, berättar Inissions marknadschef Olle Hulteberg. 

Det som först slås samman är Stockholmsanläggningarna Skeab och Triab. Den senare blev Skeab Inission så sent som i februari i år. De två ska bli vad Inission beskriver som ”nästa generations mönsterfabrik”. 

Den formuleringen väcker Elektroniktidningens intresse och vi ringer upp. 

Det visar sig vara Inissions framgångsrecept från Munkfors som ska spridas och utvecklas. ”Inissifieringen” som företaget kallar det, fortsätter. 

Ingen ny Hi-Tech? 

– Det finns inga lågt hängande frukter. 

Olle Hulteberg pratar istället en stund om lean-produktion, flödeseffektivitet och om nyckeltal som skjuter i höjden. 

– När vi tar oss an, går in systematiskt för att bryta ner enligt leanmetoder, kan du komma ner till en fjärdedel i ledtid. 

– Jag vill att våra kunder ska bli imponerade när de kommer till Munkfors, av arbetssättet. Att de ska säga att det verkar effektivt. 

Munkfors kanske kan beskrivas som mönstret för mönsterfabriken, den som kommit längst i inissifieringen. Det finns en plan för utvecklingen, ett niopunktersprogram som nu sprids vidare. 

– Borås som vi förvärvade i somras tycker jag är jättebra, duktiga. Men allt kan alltid bli bättre. Vi har sett vad vi kan åstadkomma och vi kan applicera det i Borås. 

– Lite av charmen med lean är att allt alltid kan bli bättre. Det går aldrig att säga att man är färdig. Det bästa är att personalen blir nöjdare när man jobbar på detta sätt. 

Ribban är högt satt. Olle Hulteberg kallar det för ett moonshot, att till år 2020 kunna producera dubbelt så mycket dubbelt så fort – ”två gånger två, tjugo-tjugo”. 

– En halverad ledtid. Förhoppningsvis med samma personalstyrka. 

En av punkterna på agendan är ett optionsprogram för delägarskap. Det var en av tankarna med börsintroduktionen för 1,5 år sedan, att kunna ge möjlighet för personalen att bli delägare. 

– Optionsprogram är ju vanligt i vissa branscher, men inte att det erbjuds inte till samtliga anställda. 

Är personalen intresserad? 

– Hittills har responsen varit positiv. Jag vet inte vad jag kan berätta. Men det här är andra omgången vi har ett optionsprogram och när vi lanserade det sade jag att jag ville ha minst 60 procent för att det skulle vara roligt. Och nu kör vi det igen – så får du dra dina slutsatser av det. 

Ett optionsprogram harmonierar med vad Olle Hulteberg berättar om företagets ideologi. Han vill ha en delaktig personal. 

– Att medarbetarna känner i generna i varje situation, att inte behöva fråga chefen om man ska gå höger eller vänster, utan känner sig trygg att göra ett eget val – det trivs jag med. 

– Det är ett tankesätt som genomsyrar allt och hänger ihop med våra värderingar. Och tror du på Inission och delar våra värderingar, då kanske du kan tänka dig att vara delägare också? 

– Och så är det inte fel att få en extra bonus i plånboken. 

Stockholmsfabriken är den första sammanslagningen. I syd ska sedan Sösdala flytta till den större orten Malmö, medan flyttlasset går åt andra hållet i väst – Göteborg är egentligen ett bättre läge, men Boråsanläggningen är mycket större. 

Alla de elva medarbetarna i Göteborg med något möjligt undantag, kommer att hänga med till Borås. Avståndet mellan Sösdala och

Malmö är lite större, men medarbetarna är positiva till flytt, enligt Olle Hulteberg. 

– Hittills får jag säga att alla reagerat positivt, från ledning till personal. 

Munkfors och Pajala stannar där de är, liksom produktionen i Tallinn, Estland. 

En av Inissions grundpelare är att bedriva tillverkning i Sverige. 

Det har skett en utflyttning av produktion till öst, och när det gäller konsumentprodukter i storvolymer kanske den förblir där. Men när det gäller den typ av industrielektronik som Inission tillverkar kan det vända och projekt börjar tas tillbaka. 

– Det är en sak man kan hoppas på. Det har pratats om det i några år utan att det synts något substantiellt, men jag tycker jag kan skönja ljuset i slutet av tunneln. 

– Under tio år har det hänt mycket. Outsourcingen har avstannat. Vi hade rätt som trodde på svensk produktion. Rätt gjort kan det bli grymt bra. 

Han tror på lokal produktion för lokala marknader. Inission har tillverkning indirekt i Bangalore, Indien‚ via sitt ägande av 40 procent av finska Incap. 

– Där kan man producera för den indiska marknaden. Det finns en grym tillväxt och efterfrågan. Men inte för produktion där som skeppas hem, utan för avsättning där. 

Detsamma gäller för Kina. Lönerna går upp gång på gång. 

– Snart kommer det inte att löna sig att köra i Kina och skeppa tillbaka. Säg att om två år går det absolut minst lika bra att tillverka här.     

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)