Kinesiska batterijätten CATL:s val av katodmaterial för sin första generation natriumjonbatterier är en öppning för svenska uppstartsföretaget Altris. Volymproduktion av Altris nyans av preussiskt vitt, Fennac, ska kunna starta i tid för att kunna ta plats i den värdekedja som CATL vill bygga.
– Det är fantastiskt att CATL delar vår vision om att bygga en värdekedja för natriumjonbatterier på preussiskt vitt som katodmaterial, kommentar Altris vd Adam Dahlquist nyheten från CATL.
I slutet av juni meddelade kinesiska CATL att det till 2023 tänker försöka få ett stort ekosystem för natriumjonbatterier på plats. Nyheten är en knuff framåt för natriumjonbatteritekniken eftersom CATL är en av de tre asiatiska jättarna som dominerar marknaden för en annan teknik, ltiumjonbatterier.
Det tillverkas även natriumjonbatterier, men endast i småvolymer hos brittiska Faradion.
– Det är första gången en etablerad celltillverkare av ”GWh-klass” presenterar ett natriumjonbatteri, kommenterar batterikonsulten Helena Berg, i nyhetsbrevet OmEV.
Precis som litiumjonbatterier är natriumjonbatterier en familj av olika kemier. Därför är det en god nyhet för svenska Altris att CATL valt samma typ av katodmaterial som Altris tillverkar.
Altris har lågvolymtillverkning men samlar just nu in pengar för en ny anläggning som år 2024 ska kunna tillverka 22 000 ton preussiskt vitt per år, motsvarande minst 11 GWh natriumjonbatterier.
Natriumjonbatterier lovar bland annat att bli billigare än litiumjonbatterier och att ha bättre egenskaper i låga temperaturer. Tillverkningstekniken ska enligt CATL vara tillräckligt lik litiumjonceller för att i princip samma produktionslinor ska kunna användas.
En av CATL:s idéer är att tillverka batterier som blandar litiumjonceller med natriumjonceller för att kunna utnyttja det bästa av deras respektive styrkor.
Läs Elektroniktidningens reportage om Altris från förra sommaren här (länk).