JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. KTH behåller huvudmannaskapet för labbet – Elektroniktidningen
onsdag 30 april 2025 VECKA 18

Direktivet i höstas var att hitta en ny huvudman till renrummet i Electrumhuset i Kista. När utredningen nu presenteras landar rapporten i samma rekommendation som den utredning som blev klar sommaren 2024, KTH bör vara huvudman.

Kursförändringen motiveras i dagens rapport med att världen förändrats sedan den förra utredningen blev klar i juni 2024. Det var Chalmers tidigare rektor Stefan Bengtsson, tillika professor i fasta tillståndets elektronik, som år 2022 fick i uppdrag att utreda framtiden för Electrumlabbet.

Renrummet delas med forskningsinstitutet Rise och ett antal företag som i många fall är avknoppningar från Rise eller KTH. KTH är den enskilt största användaren men företagens sammanlagda andel räknat i timmar är klart större. Runt 60 procent.

Resultatet av den första utredningen presenterades i juni 2024 och mynnade ut i fyra förslag. Ett var att fortsätta som idag, ett annat var att lämna labbet. Och så fanns det två varianter av att satsa mer på forskning och utbildning inom halvledarområdet. Det ena innebar att KTH dessutom skulle behålla huvudmannaskapet för Electrumlabbet, det andra att någon annan tog över det.

I oktober tillsattes en ny utredning med uppdrag att titta på alternativ tre i Stefan Bengtssons utredning. I praktiken att KTH satsar på området men avhändar sig huvudmannaskapet för Electrumlabbet.

Utredarna landar dock i samma slutsats som Stefan Bengtsson att det är bäst om KTH behåller det. Ett tungt argument är att KTH fått projektanslag på 305 miljoner fram till och med år 2029. Där ingår bland annat KTH:s del av Pilotlina 4 för 150 miljoner som ingår i EU:s forskningsprogram Chip JU och andra projekt som kommer att öka KTH:s användning i labbet.

Utredningen visar också att labbet är välskött och att investeringsbehovet den kommande tioårsperioden är rimligt. KTH har en föreståndare för labbet och fem tekniker för driften.

Frågan om avtal och kostnader för externa hyresgäster lyfts också. KTH:s internrevisorer har tidigare pekat på risken för att KTH ger dessa otillåtet statsstöd. För att undanröja farhågorna har det utarbetats nya standardavtal för externa aktörer.

Dessa har dock lett till heta känslor bland hyresgästerna eftersom de om de implementeras kan leda på hyreshöjningar på uppåt 40 procent. Ett beslut är dock bordlagt i väntan på vad denna utredning skulle landa i.

Nästa steg är att ett rektorsbeslut ska beredas i enlighet med rapporten och samtidigt se om ytterligare förutsättningar behöver klargöras.

Beslut väntas inom ett par veckor.

Rapporten finns här (länk).

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:

 
Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)

KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus


7 banners varav 7 har onclick.