JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Vi lever alla i den elektroniska tidsåldern. Allt fler produkter och mer produktionsutrustning innehåller elektronik, ESD-känsligheten ökar och därför behöver vi öka säkerheten.

De negativa effekterna av statisk elektricitet på arbetsplatsen är elektrostatisk urladdning (ESD) i och runt känslig elektronisk utrustning samt explosioner på grund av statisk urladdning (ATEX).

Det bästa sättet att lösa problemet med statisk elektricitet är att se till att den aldrig uppstår. Det är omöjligt att helt undvika statisk elektricitet, men en stor del av risken kan minimeras med ESD- eller ATEX-certifierade handskar.

ESD-handskar – för skydd av utrustning, ATEX-handskar – för skydd av människor

Statisk elektricitet kräver två olika typer av skydd. Det ena skyddar elektronik från att skadas av urladdningar från människor. Det andra skyddar människor från att skadas i explosiva miljöer där statiska urladdningar kan utlösa explosioner. I det första scenariot erbjuder ESD-certifierade handskar skydd. I det andra behövs ATEX-handskar.

Låg spänning kan göra stor skada.

Statisk elektricitet är inte farlig för människor. Vi tål hög spänning förutsatt att strömstyrkan är låg, men elektronik kan skadas av så lite som 10 till 100 volt.

”Det är väldigt viktigt att ESD-handskar testas så att den elektrostatiska potentialen inte är för hög”, säger Karin Rundqvist, laboratorieingenjör på Ejendals och specialist på personlig skyddsutrustning för framförallt ESD. ”ESD-certifieringen måste kontrollera att den elektrostatiska laddning som byggs upp inte överstiger 100 volt. Tyvärr är det inte alla leverantörer som testar detta.”

Utrusta dina anställda med den bästa skyddsutrustningen.

Man kan inte alltid kontrollera sin arbetsmiljö och sina arbetsförhållanden men man kan utrusta sig med den allra bästa skyddsutrustningen för att förhindra olyckor och skador. För att säkerställa att skyddshandskarna presterar vad de utlovar ska man se till att de är noggrant testade.

 

 

LÄS MER: TEGERA ESD- och ATEX-handskar

Sammanfattning
– de viktigaste råden vid val av ESD-utrustning

Eliminera problem i samband med elektrostatisk laddning genom att använda testad och certifierad PPE-utrustning i ett komplett system med jordningspotential. I ESD-klassade miljöer får handskar inte ackumulera mer än 100 volt.

  • Välj rätt sorts handskar åt dina anställda utifrån deras arbetsuppgifter och arbetsmiljö. Det finns ESD-handskar som är mycket tunna och smidiga för precisionsarbeten, eller kombinerade med skärskydd för hantering av vassa föremål samt handskar med pekskärmsfunktion.
  • Komplettera handskarna med ESD-strumpor och -arbetsskor. Ta hjälp om du behöver kartlägga ESD-riskerna i just din produktionsmiljö.

EJENDALS, TEGERA® OCH ESD

Ejendals är ledande specialister på personlig skyddsutrustning mot ESD.

Vårt sortiment av TEGERA®-handskar täcker de flesta behoven inom industrin, och tillsammans med våra JALAS®-skyddsskor och -strumpor kan vi erbjuda ett komplett skydd mot ESD.

Vi har dessutom ett servicekoncept som hjälper ditt företag att noggrant kartlägga risker och skapa säkerhetslösningar.

MER LÄSNING: