JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bildskärmen blir metervara

Vid en första anblick ser Linus bara ut som ett lysande streck. Men med specialglasögonen på blir den en fullstor bildskärm. Den nya tekniken från Celsiustech Electronics ger samma upplevelse som en TV eller en datorskärm trots att den bara är bråkdelen så stor.

Bildskärmen Linus är en ny typ av teknik, skild från den traditionella TVn eller de moderna Virtual Reality-glasögonen där bilden visas på pyttesmå skärmar inuti glasögonbågarna.

Med VR-glasögon blir användaren avskärmad från omgivningen. Med Linus kan man både se skärmen och omgivningen.

Väljer man att istället jämföra Linus med en vanlig TV ligger skillnaden i att Linus skärm saknar vertikalsvep. Det kompenseras med ett par specialglasögon som är synkroniserade med skärmen.

- Idén till skärmen poppade bara upp. Det var inget specifikt problem jag försökte lösa, berättar Hans Biverot på Celsiustech Electronics som är pappa till Linus.

Tillsammans med några kollegor har han arbetat med Linus sedan början av 90- talet. Idag har de kommit så långt att de kan presentera tekniken. Det finns dels en version med en färg-TV där det vertikala svepet kopplats ur och dels en skärm uppbyggd av gröna lysdioder. På demonstratorerna kan Hans Biverot visa både stillbilder och videofilm.



Som ett periskop


För att se bilden behövs ett par specialglasögon med en fast och en rörlig spegel framför vardera ögat. Speglarna är arrangerade som ett periskop och den rörliga spegeln är synkroniserad med bildskärmen. För varje ny linje som ritas upp på skärmen vrids den undre spegeln några delar av en grad. På så sätt sprids linjerna ut på näthinnan och det ger en komplett bild när alla linjer ritats upp.

Det här gör att bara den som har specialglasögon kan se bildskärmen. Den är också fixerad i rummet, precis som en vanlig bildskärm och eftersom speglarna bara blockerar en del av synfältet kan användaren se både bildskärmen och omgivningen.

- Tekniken är ordentligt patentskyddad och nu håller vi på att leta kunder, berättar Hans Biverot.

- Den första tillämpningen blir troligen i stridsvagnar. Utrymmet är mycket begränsat i vagnen samtidigt som man gärna vill se omgivningen. Vi kan skapa "fönster" genom att koppla utvändiga kameror till våra skärmar.



Stereobild


Andra tänkbara användningsområden är storbildsskärmar i ledningscentraler eller i olika typer av simulatorer.

Men Hans Biverot nämner också mer fantasieggande möjligheter:

- Genom att ställa linjen med bildelement på höjden kan man skapa en skärm som exempelvis kan placeras mitt på ett runt konferensbord. Alla personer runt bordet kan då se samma bild.

Det är också möjligt att skapa en stereobild genom att visa olika bilder med separat synkronisering för vardera ögat. Äkta 3D kan bli möjlig med flera skärmar.

Djupverkan blir då mycket realistisk eftersom parallaxerna följer med när man förflyttar sig framför skärmen.

- Det är inte tekniken utan fantasin som begränsar användningen, påpekar Hans Biverot.

För den som undrar över namnet kan tilläggas att Linus är döpt efter den tecknade streckgubben Linus på linjen, känd från TV.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)