JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Windows NT vinner mark bland kortverktyg

Windows NT ökar. Unix minskar. DOS är dött. Så kan marknaden för kortkonstruktion sammanfattas idag. Den senaste månaden har fem verktygstillverkare gjort ytterligare Windowssatsningar på bekostnad av såväl Unix som DOS.

Windows NT stärker sin redan starka ställning inom hjälpmedel för kortkonstruktion. Det visar en serie nya lanseringar i verktygsbranschen. Verktygsleverantören Cadence presenterade i mitten av mars en fyrklöver av NT- verktyg för kretskortskonstruktion. Dessa finns sedan tidigare under Unix och NT-versionerna och har mycket gemensamt med sina föregångare: databaser, funktioner och priser är identiska.

Cadence kliv i NT-riktningen visar att PC-verktygen verkligen är på frammarsch. Dels är Cadence störst i verktygsbranschen mätt i intäkter, dels har företaget traditionellt sätt varit ett starkt Unixfäste. Före mars månad i år hade Cadence faktiskt endast ett NT-erbjudande på repertoaren. Men numera finns även Concept för schemainmatning, Boardquest för ytplanering, Signoise för analys av signalintegritet plus hela Allegrosviten för layout.

Inom de närmaste 90 dagarna utlovas ytterligare PC-lanseringar. Ett hett tips är väl att Cadence lättar på förlåten under mässan Design Automation Conference som går av stapeln i Anaheim i juni.

Även Zuken-Redac satsar på Windows. Nyligen presenterade företaget version 2.3 av det PC-baserade konstruktionsverktyget Cadstar, som har fått ett nytt grafiskt användargränssnitt.

Ännu intressantare är företagets planer för det mer avancerade - och mycket dyrare - verktyget Visula, som i dagsläget enbart finns för Unix. Nästa år kommer en Windowsutgåva och därefter kan alltså även PC-användarna analysera signalintegritet för att bara nämna en funktion som Zuken-Redac i dagsläget enbart erbjuder Unixkunder.



Satsar enbart på Windows


Konkurrenten Pads Software fokuserar redan helt och hållet på PC-kunderna. Företaget ägnar all forskning och utveckling åt Windows, såväl NT som 95. Orsaken är att kunderna redan tagit steget till Windowsvärlden.

- Vi har ytterst få Unixkunder i Sverige, säger Kjell Fahlesson, VD på Cadputer som distribuerar Pads produkter i Sverige.

- Det rör sig om ett par schemaritningslicenser jämfört med runt 180 licenser för Windows.

Nämnas bör att företaget naturligtvis stödjer befintliga Unixkunder även framöver.

Bland Pads senaste releaser finns Pads-Powerlogic, som är ett bra exempel på företagets nya strategi. Nykomlingen, ett schemaritningsverktyg med täta kopplingar till layouthjälpmedlet Pads-Power PCB, lanserades enbart under Windows, såväl 95 som NT. Föregångaren Pads-Logic finns däremot även som Unixversion.

Även svenska Cadint Sweden har tagit ett stort steg mot Windows fast från ett annat håll; från DOS-hållet. Företagets produkt Cadint PCB, som tidigare enbart fanns i DOS-utgåva, lanserades nyligen i NT-version, se även artikel på sidan 15.



DOS = Dead Operating System


Orcad är inne på samma linje. Företaget lägger ner all försäljning och vidareutveckling av DOS-baserade hjälpmedel. Därmed kan den gamla trotjänaren DOS i princip dödförklaras åtminstone i branschen för datorstödd konstruktion.

Men Orcad lämnar inte sina DOS-kunder i sticket utan erbjuder såväl produkter som tjänster som skall underlätta övergången till Windows. DOS-kunder får rabatt på företagets NT-produkter under en begränsad tid och de senaste versionerna av NT-verktygen Orcad Capture och Orcad Layout översätter exempelvis automatiskt gamla konstruktionsfiler från DOS-världen.

Men den starka NT-trenden till trots - ingen skall tro att Windows är allenarådande bland verktyg för kretskortskonstruktion. Många kortkonstruktörer föredrar fortfarande Unix, framför allt de som utvecklar riktigt stora asicbestyckade kort som skall gå i höga klockfrekvenser.

Tar man en titt på Cadence kretskortsrepertoar så hittar man visserligen en handfull NT-verktyg numera, men de vassaste verktygen är fortfarande Unixbaserade. Mönstret är detsamma hos många av konkurrenterna.

Charlotta von Schultz



Här finns Windowsleverantörer på nätet


Här är Internetadresserna till ett antal företag som satsar på Windowsbaserade verktyg för kortkonstruktion.

Cadencewww.cadence.com

Cadint Swedenwww.cadint.se

Orcadwww.orcad.com

Pads Softwarewww.pads.com

Veribestwww.veribest.com

Viewlogicwww.viewlogic.com

Zuken-Redacwww.redac.co.uk

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)