JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Många företagare vill aldrig bli stora

Elektronik och IT-tjänster är de affärsområden som har störst andel snabbväxande bolag - 32 procent enligt en Nutekundersökning.

Det är framför allt småföretagen som växer, men det finns också många småföretagare som, till mångas förtret, inte har någon lust.

Allt oftare hör vi talas om att det är tillväxten i småföretagen som ska ge jobb. Det svenska timglaset - illustrationen av vår brist på medelstora företag - ska få bli lite tjockare kring magen, är det tänkt.

Nutek gjorde förra året en undersökning av Sveriges snabbast växande företag. Som tillväxtföretag räknades de som minst fördubblat sin omsättning under de senaste fyra åren. Elektronikindustri och IT-relaterade tjänster var de sektorer som hade störst andel tillväxtföretag, 32 procent. Undersökningen gällde bara företag med minst 25 miljoner kronor i årsomsättning - och många elektronikföretag är som bekant mindre - men det framgick ändå att mindre företag är överrepresenterade bland snabbväxarna.

Staten prövar många vägar. Den offentligägda koncernen Almi, till exempel, med 500 anställda, hjälper tillväxtföretag med bland annat rådgivning och riskfinansiering.



Staten och EU hoppas på de små


Såväl Nutek som EU riktar en stor del av sin verksamhet och sina pengar till små och medelstora företag. De driver bland annat "småföretagsinitiativet" som ska hjälpa företagen att anpassa sig till EU-marknaden, använda mer IT och lära sig mer om miljöstyrning och miljöcertifiering.

EU gynnar också små- och medelstora företag genom det så kallade mål 4-stödet.

Från EUs budget kommer runt 300 miljoner kronor per år, och svenska staten bidrar med lika mycket. Pengarna används för projekt som höjer personalens kompetens i företagen.

Men staten har ett problem när den vill få småföretagen att växa, och det är att den enskilde företagaren ofta inte ser någon egentlig anledning.

Som framgår av intervjuerna nedan kan de se ökade risker, större arbetsbelastning och minskad självständighet framför sig. Och fler anställningar innebär mer pappersarbete.

Regeringen har uppmärksammat problemet och tillsatt "småföretagsdelegationen" som ska lämna förslag om vilka hinder för etablering och tillväxt som bör tas bort.

Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)