JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ståhls nya klarar 56 kbit/s men ersätter inte ISDN

Modemkonstruktören Karl-Erik Ståhls senaste klarar 56 kbit/s. Precis strax lagom inför datormässan Cebit i Tyskland kunde han visa upp sitt nya modem med den nya toppfarten.

I månadsskiftet mars-april kommer de svenska Powerbitmodemen för 56 kbit/s att finnas ute i butikerna. Det blir bland de första som klarar den nya högre överföringshastigheten.

Modemen är helsvenska, vilket bara i sig är anmärkningsvärt för hårt prispressat datortillbehör. De är utvecklade av Karl Erik Ståhls företag Intertex, med bas på Värmdö. Tillverkningen sker i en annan Stockholmsförort, på Standard Radio Produktion i Välling-by. Tillverkningtakten är omkring 100 000 modem om året, varav hälften går på export.

Priset på den nya modemgenerationen kommer att ligga mellan 2 000 och 3 000 kronor vid säljstarten, beroende på modell. Det är ungefär 500 kronor mer än Powerbits rena V.34-modem.



Inget hot mot ISDN


Med en överföringstakt på 56 kbit/s närmar sig modemen de heldigi-tala ISDN- förbindelsernas 64 kbit/s. Men Karl Erik Ståhl ser ändå inte dem som ett hot mot ISDN.

- Det här är är ingen ISDN-ersättare. Snarare ett mellanting mellan vanliga modem och ISDN.

De nya modemen kan bara ta emot trafik med den nya höga hastigheten. De 56k- modemen är tänkta att användas i första hand för Internettrafik. Internetoperatörerna kommer att gradera upp sina modempooler till 56K-teknik.

Men Karl Erik Ståhl är noga med att påpeka att 56 kbit/s är en teoretisk maxhastighet. Bland annat abonnentledningen från televäxeln är en svagt punkt.

- Det är helt klart att det krävs goda förutsättningar för att man skall kunna nå upp i hastigheter på över 50 kbit/s. Även små störningar på linjen gör att hastigheten sjunker.



Kamp om kommande standard


Just nu tävlar två olika grupperingar med var sitt standardförslag för 56 K- modemen.

Att Karl Erik Ståhl har valt Rockwell K56flex-lösning är inte helt överraskande eftersom han sedan länge har ett nära samarbete med Rockwell, världens största tillverkare av modemkretsar. Den andra 56 kbit/s-lösningen kallad X.2 har blivit känd främst genom modemtillverkaren US Robotics som byggt sina modem kring modemkretsar från Texas Instruments. US Robotics har lanserat en generation av modem som kan uppgraderas till X.2 med programvara.

- I grunden bygger K56 flex och X.2 på samma teknik, man har bara använt den på olika sätt, säger Karl Erik Ståhl.

Mats Udikas



Bara en DA-omvandling


Förutsättningen för 56 kbit/s-tekniken skall fungera är att motparten är digitalt ansluten till nätet. Modement tar emot med maximalt 56 kbit/s. Det sänder med standarden V.34 (max 33,6 kbit/s).

Därmed sker bara en enda omvandling mellan digitalt och analogt. Tidigare har man förutsatt att abonnentledningarna i båda ändar varit analoga och att signalen kommer omvandlas mellan digitalt och analogt minst två gånger i telenätet, vilket håller ner överföringshastigheten.



V.34-tekniken


Informationen överförs som symboler 3 000 gånger per sekund. Det finns cirka 1 000 symboler (om cirka 10 bitar vardera) som karaktäriseras av amplitud och fasläge. Det ger maxhastighet på cirka 10 x 3 000 = 30 000 bitar per sekund.



56 kbit/s-tekniken:


Internt i telenätet överförs ljud digitalt. Ljudet samplas 8 000 gånger per sekund. Varje sampling representerar en av 256 nivåer (bitlängd: 8 bitar).

Ett digitalt anslutet modem kan sända godtyckliga data genom nätet. Telefonstationen som användaren är ansluten till omvandlar sedan bitflödet till en analog signal och skickar ut den till användaren.

56K-modemen försöker finna de olika nivåerna och återskapar därmed den digitala informationen. På grund av störningar och för att signalstegen är små kan man överföra högst 7 bitar i varje sampling, vilket ger 7 x 8 000 = 56 000 bitar per sekund.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)