JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Asicleverantörer siktar mot 0,25 μm

LSI Logic presenterar en ny generation jättekretsar med upp till åtta miljoner grindar. Dagens 0,25 μm-konstruktörer kan därmed välja bland minst fem fabrikat.

Det skall vara en 0,25 μm-asic i år. Åtminstone för konstruktörer i teknikens absoluta framkant, som redan nu har minst fem fabrikat att välja på.

Den senaste lanseringen står LSI Logic för. Företaget gav sig härom veckan ut på europaturné och slog på trumman för sin färskaste process G11, en CMOS-process med ritad kanallängd på 0,25 μm och fem metallager.

Redan i fjol lanserade Texas Instruments, IBM, NEC och SGS-Thomson asicar med lika små geometrier. Alla tävlar de om att erbjuda flest grindar, högst systemhastighet och lägst effekt.

De fem konkurrenternas nykomlingar har dessvärre en gemensam nämnare: de finns inte tillgängliga för volymproduktion ännu. Den lär vara igång först i höst eller under 1998.



Valfri blandning


LSI Logics nytänkande ligger i arkitekturen, en cellbaserad variant som döpts till Mix&Match. Den bygger på två separata cellarkitekturer, en optimerad för hastighet, en för yta. Konstruktören kan välja den ena, den andra eller en valfri mix. I botten ligger en och samma process. Eller med Ronnie Vasishtas, marknadschef för LSIs asicar, egna ord:

- En process - tre lösningar. En process - tre produkter.

Grundtanken med G11-lanseringen är alltså att erbjuda lösningar för tre olika konstruktörsgrupper med hjälp av en enda process. Ronnie Vasishta beskriver de tre gruppernas distinkta men ibland motstridiga behov.

- Om man konstruerar batteridrivna konsumentprodukter som mobiltelefoner satsar man på låg effekt, men prestandan är inte extremt viktig. Utvecklar man däremot servrar är hög hastighet enormt viktigt, medan effektkraven inte är särskilt hårda. Sedan har vi allt där emellan, där konstruktören måste klara en balansgång mellan prestanda, effekt och pris.



Elva P6-or i en G11


De nya mastodontkretsarna från LSI Logic, världens näst största asicleverantör, skall rymma över 8 miljoner grindar. Storleken är gigantisk jämfört med dagens genomsnittsasicar som ligger någonstans mellan 20 000 och 100 000 grindar. LSI Logic har därför räknat ut hur många processorer man skulle kunna klämma in på kretsen, ett vanligt grepp när asicleverantörer vill göra grindantalet mer gripbart. Räkneövningen ger att en enda G11-krets motsvarar elva P6-processorer från Intel. Eller lika många av Mips R10 000-processorer om man så föredrar.

Kretsarnas små dimensioner gör dessutom att prestandan skruvas upp flera snäpp jämfört med föregångaren G10-familjen. Hastigheten ökar med 30 procent samtidigt som effektförbrukningen stryps med hela 75 procent. Dessutom blir kretsarna mindre, grindtätheten är 2,5 gånger högre än tidigare.



Tunna ledare och tjocka


LSI Logic har även valt en intressant arkitektur vad gäller ledare.

De tre understa av kretsarnas fem metallager är avsedda för relativt korta förbindningar. Lager fyra och fem är grövre, såväl ledarbredd som - tjocklek har fördubblats, vilket gör dem lämpade för kritiska signaler som exempelvis klockan och andra signaler som skall gå långa sträckor över kislet. Allt enligt principen att en grov ledare ger låg resistans.



Svårt fylla miljontals grindar


OK, nu finns det alltså minst fem kretsfabrikat i denna storleksklass att välja bland. Men den första frågan som dyker upp i asickonstruktörens huvud torde vara: Hur fyller man en krets på flera miljoner grindar med vettigt innehåll? Och även om man inte fyller hela kretsen själv, utan använder färdiga byggblock, IP-block - Intellectual Property, så skall det hela ju ändå verifieras.

LSI Logic vill inte avslöja alla detaljer i verktygskedjan ännu. Men man rekommenderar en hierarkisk konstruktionsmetod. Och mycket som idag görs på grindnivå lär i framtiden lyftas till registernivån, exempelvis effektanalys och ytplanering.

Företaget bekräftar även att man nyligen slutit ett avtal med det nystartade syntesföretaget Ambit. Ambits specialitet - registernivåsyntes av stora konstruktionssegment - lär vara väl lämpad för kretsar av G11s kaliber.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)