DSP-kärnan Carmel vill in i tredje generationens mobiler
•
Av: Redaktionen
Halvledartillverkaren Infineon presenterar den andra versionen av sin DSP-arkitektur, Carmel, med fokus på tredje generationens mobiltelefoni.
För drygt två år sedan lanserade Infineon sin digitala signalprocessorarkitektur Carmel i form av en kärna för inbyggnad i systemkretsar. Unik för denna 16- bitars heltals-DSP var en programmerbar intruktionsuppsättning byggd på en arkitektur av typen CLIW, Configurable Long Instruction Word.
Infineon har nu vidareutvecklat arkitekturen så att kunden numera kan lägga till fyra exekveringsenheter för att konfigurera instruktionsuppsättningen eller modifiera kärnan.
- Med de nya Powerplugmodulerna kan man göra beräkningskrävande funktioner som video eller högupplöst grafik, utan att kompromissa med Carmels låga strömförbrukning, säger Alex Bedarida, ansvarig för DSP-kärnor på Infineon.
En modul fungerar som en tillvalsenhet, och kan till exempel implementera realtidskodning och avkodning enligt Mpeg 4. För grafiska tillämpningar kan en modul exempelvis hantera 16 bildpunkter per cykel. Alla enheterna kan användas parallellt med Carmels två befintliga Mac-enheter och två Alu-enheter.
Bakåtkompatibel
Tanken är att kunna implementera de nya funktioner som kommer i samband med 3G- telefoni.
- Carmel har idag två Mac-enheter, men detta kan utökas till fyra genom att implementera Mac-enheter i två Powerplugmoduler. Det beror helt och hållit på kundens egen önskemål, säger Alex Bedarida.
CLIW-kärnan tar hand om minnesgränssnittet och adresseringen. Den nya arkitekturen, kallad Carmel 20xx, är hundra procent bakåtkompatibel med programvara från den första versionen, Carmel 10xx. Det innebär att man kan använda samma verktygskedja och debugger.
Processorn skall klockas med 300 MHz och strömförbrukningen kommer att ligga på runt 0,5 mW per MHz, beroende på vilken process och matningsspänning som används.
De första kretsarna baserade på den nya Carmelkärnan väntas i slutet av året.